Hlavní obsah

Připravit, pozor, na zdraví! První oficiální světová chlastací liga je tu!

Londýn

Světlo světa uzřel první ročník mezinárodní soutěže, o níž jistojistě sní všichni sportovci posedávající každé odpoledne v restauračních zařízeních a sledující sportovní přenosy. Do Londýna se letos sjely světové špičky v rychlostním pití piva ‒ doslova a do písmene za běhu. Měli by Češi v takové záležitosti naději na úspěch?

Pivo, běh a rock'n'roll... Video: Reuters

 
Článek

Minimálně jednu část disciplíny máme u nás v Česku natrénovanou velmi dobře. Piva vypijeme nejvíc na světě a nic na tom nezmění ani Bavoři se svým Bierfestem. Nicméně odjezdem svých nadějných sportovců do Británie žili hlavně Kanaďané a jejich odvěcí rivalové ze Spojených států amerických. Tyto dvě země zatím zplodily v nově se rodící disciplíně nejvíce rekordmanů. A jak se tato hra vlastně hraje?

Soutěžící musí vypít před každým kolem na atletickém stadiónu jedno pivo a to celé zopakovat čtyřikrát za sebou. Výsledkem je tak jedna míle běhu a čtyři vypitá piva ‒ pivní míle. „Základním stavebním kamenem závodu jsou čtyři piva. Musí mít alespoň 5 % objemu alkoholu a musí mít 355 mililitrů. V plechovce nebo v láhvi. A na začátku každého kola vypijete jedno pivo. Po dopití odhazujete prázdnou nádobu a pokračujete v běhu," vysvětluje organizátor soutěže Corey Gallagher.

Letošní Beer Mile World Classic je první mezinárodní oficiální soutěží. Za dějiště pivně-gladiátorských her byl zvolen Londýn. A Gallagher přidává další, řekněme méně chutné podrobnosti: „Pokud nějakým způsobem neudržíte ve svých útrobách soutěžní nápoj, musíte běžet trestné kolo. Taková penalizace může proběhnout jenom jednou bez ohledu na to, kolikrát si cestou odložíte. Trestná piva nejsou."

Z prvního ročníku mistrovství v tomto tvrdém sportu urval vítězství pro zemi javorového listu Corey Bellemore s výkonem 4:34:35, což je nový světový rekord. V ženské kategorii zazářila Erin O'Mara se zřejmými irskými předky s časem 6:43:35. Na ní už ale závod zanechal jisté stopy. Krátce po doběhnutí byla spatřena zlomená v pase zabraná do ne právě společenských záležitostí.

Myslíte, že čas borců z Česka v této disciplíně ještě přijde?
No tak určitě! Ještě se naučíme běhat a všem ukážeme!
38,9 %
Bude velmi těžké překonat borce z Ameriky, ale když do toho vložíme srdíčko, mohli bychom uspět.
3,8 %
Obávám se, že geneticky jsme předurčeni pro vítězství pouze v jedné specifické části této disciplíny
57,3 %
Celkem hlasovalo 1906 čtenářů.

Reklama

Související témata: