Hlavní obsah

Keňanka má kvůli dopingu po kariéře

Praha

Jak jsme už před nedávnem informovali, keňská maratónská běžkyně Jemima Sumgongová byla už podruhé ve své kariéře usvědčena z dopingu. Africká šampiónka si má dle rozhodnutí Mezinárodní asociace atletických federací odkroutit čtyři roky bez jediného startu. O čistotě atletiky a alternativách trestů za dopování se v posledních letech mluví stále ostřeji. A čtyřletý distanc není jediný trest, který Sumgongovou postihl. Její kariéra může být u konce.

Foto: Profimedia.cz

Jemima Sumgongová z Keni má nejspíš po kariéře.

Článek

Zklamání a roztrpčení je v případě Jemimy Sumgongové o to větší, že šlo o vůbec první Keňanku, která byla schopna přivézt domů z olympijského maratónu zlato. Zvítězit dokázala také v Londýně, Rotterdamu nebo Las Vegas. Její první pozitivní test na erythropoietin (EPO) se objevil už v roce 2012. Na začátku letošního roku měla Sumgongová obhajovat svůj titul na maratónu v Londýně, ale přišly druhé pozitivní výsledky na krevní doping. V krvi keňské atletky byla opět nalezena látka zvyšující tvorbu červených krvinek a tím zlepšující výkonnost díky lepšímu zásobování svalů kyslíkem.

Oficiální místa sice vyslovila svůj ortel v podobě čtyřletého zákazu, ale organizátoři otevřených závodů, jakými je třeba i šestice největších a nejslavnějších maratónů světa, může vytvářet svá vlastní pravidla a vymáhat jejich dodržování. Se zvyšujícím se počtem případů dopingu i na úrovni amatérských sportovců někteří pořadatelé razantně přitvrzují. World Marathon Majors (WMM), mezi něž patří New York, Boston, Chicago, Londýn, Berlín a Tokio, se k takovému jevu staví opravdu velmi ostře: Sumgongová už si nikdy na žádném z těchto závodů nezaběhá. Doživotní zákaz.

Pro Keňanku to tak vlastně znamená konec vrcholové kariéry. Své olympijské zlato z Rio de Janeira z minulého roku v roce 2020 v Tokiu obhajovat nemůže kvůli čtyřleté stopce. Na další olympiádě už bude s největší pravděpodobností příliš stará na to, aby mohla pomýšlet na stupně vítězů. Za čtyři roky tak může závodit už jen na menších akcích, na olympiádu ani Velkou šestku už pomýšlet nemůže.

Keňanka se snažila přítomnost EPO ve své krvi vysvětlit léčbou následující po jejím mimoděložním těhotenství, ale doklady, jež předložila přezkumné komisi, prý byly zfalšované. Rozšířený program mimosoutěžních antidopingových testů, v rámci něhož byla atletka odhalena, podporuje právě WMM. Například Londýn neskrýval „extrémní rozčarování" nad jednáním Sumgongové. Jeho představitelé stojí také za prohlášením, že jsou „velice odhodlaní udržet maratón bez dopingu". Právě britský tisk upozornil před časem na to, že v posledních dvanácti letech vyhráli londýnský maratón v sedmi případech atleti s podezřelými nesrovnalostmi v krevních vzorcích. Mezi roky 2011-2016 dopingové testy odhalily přes 40 hříšnic a hříšníků právě z Keni.

Jak se díváte na současné tresty za doping?
Jsou moc přísné. Stejně dopují všichni.
7,5 %
Jsou moc měkké. Sport by se měl za každou cenu udržet bez dopingu.
91,2 %
Nevím. Nemám zatím vyhraněný názor.
1,3 %
Celkem hlasovalo 4194 čtenářů.

Reklama

Související témata: