Hlavní obsah

To je šílenost! Přes 10 000 aktivních dní za sebou

Ottawa

Přes deset tisíc dnů jdoucích jeden za druhým Derrick Spafford z Ontaria nezapomněl na svou vášeň a běhal, minimálně jednu míli denně, spíše ale mnohem více. Postavil se tak po bok Britovi Ronu Hillovi, který i přes mnohou nepřízeň osudu dokázal držet jeden aktivní den za druhým po neuvěřitelných více než 52 let. Kanaďan jich má zatím za sebou „jen“ 28 let.

Foto: Profimedia.cz

Den co den, co den, co den... 28 let běhá Kanaďan každý den.

Článek

Od 25. prosince 1989 si Kanaďan Derrick Spafford nevzal jediný den volna, aby si odpočinul od své životní vášně, kterou je běh. Hranici 10 000 dní překročil už zhruba před půl rokem. Podobně postižení lidé mají svou vlastní organizaci Streak Runners International, která sleduje výkony svých členů. Podle jejích pravidel je potřeba každý den uběhnout alespoň jednu míli (1609 metrů), aby bylo možné jej započítat jako aktivní.

Spafford ale za sebe říká, že jako aktivní vidí den, kdy člověk běží po dobu alespoň 20 minut. Sám má průměrnou denní dobu strávenou běháním za některé roky na úrovni více než 90 minut. Některé roky mu ale průměr vyšplhal i na dvě hodiny denně.

Kanadský rekordman se samozřejmě musel často potýkat s nepřízní osudu. Někdy si svoje penzum odbýval až na poslední chvíli, jindy bylo třeba hodně zaimprovizovat, aby svoji sérii udržel nepřerušenou. „Párkrát se mi stalo, že jsem musel běhat na letišti. Nejpodivnější trénink jsem měl asi na parkovišti. Bylo půl dvanácté v noci, já uvízl ve sněhové vánici při cestě z Toronta a uvědomil si, že ten den ještě nemám odběháno. Jindy jsem byl třeba nemocný. Všechno je to ale o organizaci času a někdy také kreativitě," popsal svoje zážitky nevšední vytrvalec.

Jednapadesátiletý přeborník má zaznamenaný každý ze svých výběhů. Zajímavostí je, že 95 % z nich absolvoval v terénu. Až někdy do roku 2009 si psal deník ručně, pak přešel na digitální záznam na internetu. Spafford je zkušený závodník a za sebou má klání od 800 metrů po 100 mil. Na Yukon Arctic Ultra 100 Miles stál několikrát na stupních vítězů.

Reklama

Související témata:
Řetězec