Hlavní obsah

Zpět k přírodě. Máte trable? Zkuste rady prababiček

Markéta LyachováSport.cz

Nemůžete se zbavit neduhů, které vám pořádně znepříjemňují běhání, a návštěva u lékaře nezabrala? Zkuste dát na rady našich prababiček a vyzkoušejte bylinky. Ty už fungovaly dávno před mohutným rozvojem farmaceutického průmyslu. Proč tedy nenakouknout do minulosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelí nemusí být jen na talíři s kachnou, ale může nám pomoci i od bolístek.

Článek

Když vás trápí bolavá kolena

Budete se divit, ale lék najdete v herbáři fyzioterapeuta Josefa Zentricha. Upozorňuje, že problémy s koleny, vždy souvisí s ledvinami. Pokud se tedy chcete zbavit bolestí kolen, zaměřte se na tento orgán. Skvělým pomocníkem vám bude bylinný ledvinový čaj, jehož základem je celík zlatobýl, přeslička rolní, rdesno ptačí a rdesno blešník.

Jak na zmožená záda a svalovou únavu

Bezpečně zafunguje obklad z hořčičných semínek. Použít ho ale můžete i při nachlazení a chronických dýchacích problémech. Tkáň se díky semínkům výrazně prohřeje a zlepší se její prokrvení – tím se stimulují opravné a regenerační procesy. Z rozemletých semínek připravte kašičku, tu ale nepokládejte přímo na holé tělo. Nechte působit deset až patnáct minut. Tato metoda vychází z tradičního ruského léčitelství.

I achilovky občas zlobí

Pomůže odvar z medvědice. I tady léčitelé upozorňují, že původ bolesti může být ve špatné funkci ledvin, nebo také štítné žlázy. Proto je také dobré obohatit stravu o mořské ryby a řasy, které jsou bohatým zdrojem jódu.

Úleva pro svaly a klouby

Lidové léčitelství pamatuje i na ně – na léčbu pohybového aparátu nejčastěji využívá kostivalu lékařského. Nastartuje léčivé procesy ve svalech, kostech i kloubech. Je vhodný pro léčbu úrazů a to zejména podvrtnutí, pohmožděnin a podlitin. Podporuje i hojení zlomenin. Využít ho ale můžete i k ošetření bolavých kloubů nebo namožených svalů. Kořen kostivalu je možné přikládat nastrouhaný přímo na postižené místo. Účinnější je ale kostivalové mazání. Jeho výroba není náročná. Kořen nakrájejte na kostičky, vložte až po okraj do skleněné lahve a zalijte francovkou – uzavřené nechte stát tři až čtyři týdny, vylouhovaným kostivalem pak masírujte postižená místa.

Když jsou klouby oteklé

Podle dochovaného lidového receptu dokáže rychle zabrat obklad z listů bílého zelí. Vezměte několik listů a narušte jeho povrchovou strukturu například naklepáním paličkou na maso. Obalte postižený kloub, upevněte obinadlem a nechte působit přes noc. Obklad z kloubu vytáhne horkost a zmírní otok i bolestivost. Místo zelí lze použít také listy černého bezu.

Lázeň pro unavené nohy

Lehčí to snad ani nemůže být. Před spaním ponořte své nohy do kbelíku s horkou vodou (tak horkou, jakou snesete) a nohy si ráchejte minimálně deset minut. Lázeň má celkově zklidňující efekt a pomáhá navodit klidný spánek. Do vody můžete přidat například jalovec, který podporuje lymfatický oběh, pomáhá při regeneraci.

Lymfatický systém

Správná činnost lymfatického systému je velmi důležitá. Lymfa z našeho těla odplavuje metabolické zplodiny. Příliš mnoho škodlivin v těle má vliv na vznik degenerativních procesů. Lymfatický systém nastartuje čaj z kmínu, fenyklu, tymiánu, bobkového listu a majoránky. Lžičku směsi přelijte horkou vodou a nechte patnáct minut zakryté louhovat. Pijte jednou až dvakrát denně.

Reklama

Související témata:
Babské rady