Hlavní obsah

Když ruská koule vletí do tréninku. Kettlebell je hitem

Praha

Ač se to některým možná nezdá, i běžec by měl být v celkové kondici. Existuje řada možností, jak jí dosáhnout. Jednou je i použití tradiční ruské litinové činky. Prostě koule s držadlem, která nese už zavedený výraz kettlebell. Můžete s ním houpat, dělat dřepy, hmitat, zvedat. Díky tréninku s želenou koulí můžete posílit celé tělo, čímž získáte sílu, dynamiku, fyzičku. To vše následně využijete pro svůj běh. Ale! Pozor na techniku a správné provedení.

Foto: Profimedia.cz

Kettlbell má řadu využití, ale musíte s ním umět. Stejně jako se vším.

Článek

Pokud nevěříte, jedinou a relevantní odpovědí je zkusit si to. Zažijete intervalový styl cvičení, kde se používá explozivní síla - tělo, koule a dráha, to vše v jeden kontrolovaný pohyb. Stačí vám pouhých třicet minut cvičení, nepotřebujete nespočet vybavení, prostory, partu x lidí, abyste mohli začít.

„Design kettlebellu umožňuje houpání mezi nohami tam a zpátky, na rozdíl od činek. Umožňuje řídit rychlost v průběhu cvičení a využít nejsilnější svaly těla, což jsou nohy, hýždě a záda. Takto je koule dynamicky poháněna vpřed," definoval pro server competitor.com krátce funkci tohoto „železa" Joseph Morstad - fitness trenér a triatlonista.

O posílení a zpevnění tu už byla řeč, ale jak dále může pomoci běžcům v jejich primárním pohybu, tedy běhu? Ale nezapomínejte. Pokud nebudete cvičit technicky správně, můžete si ublížit. Je tedy lepší využít rad trénérů, kteří mají zkušenosti a mohou vás při tréninku ihned opravit, pokud nebude vše správně.

Co vše můžete posílit?

Tento způsob tréninku zvyšuje kardiovaskulární zdraví, aniž by se příliš zatížily vaše svaly. Výbušný a rychlý pohyb cviků zvyšuje tepovou frekvenci a zároveň navyšuje sílu, držení těla, střed těla, což bude mít za následek lepší stav pro samotné běhání. Kettlebell vám umožní maximalizovat tréninkové úsilí v kratším čase. Jinými slovy, ušetříte energii a zároveň zvýšíte svoji kondici.

Pokud bychom to vzali v jedné větě - zlepší se síla a pevnost celého těla. Pokud tuto větu více rozvedeme, jde konkrétně o hýždě, hamstringy, střed těla, zádové svaly. Zlepší se vám mobilita, což bude mít za následek lepší pohyb, který se pak úměrně přenese do běhání. Bude se vám lépe držet tělo, krok, dýchat, vaše výdrž a odolnost stoupne.

„Silnější hýždě při běhu mohou podpořit lépe kotníky, kolena a kyčle, to pomáhá zejména běžkyním, aby se jim netočila kolena dovnitř. Silnější jádro umožňuje více vzpřímenou polohu těla, běžci se tak lépe dýchá a jeho krok je snadnější," dodává Morstad.

Co je kettlebell
Česky bulina nebo girja je tradiční ruská litinová činka vzhledem připomínající dělovou kouli s držadlem. Používá se jako tréninkové nářadí k získání síly, kondice a ke ztrátě tělesného tuku. Vyrábí se v provedeních 4, 8, 12, 16, 20, 24 a 32 kg. Jsou ale i těžší.

Reklama

Související témata:
Kettlebell