Hlavní obsah

TEST: Běžecká budoucnost, která nastala už dnes ‒ Garmin Forerunner 630

René KujanSport.cz

Uživatelský test sofistikovaných elektronických zařízení není nikdy jednoduchý. Zvláště pokud na něj máte pouhé dva týdny. Navíc funkcí už dnes nabízejí tolik, že než je všechny vyzkoušíte a proniknete do veškerých tajů nejrůznějších statistik, s největší pravděpodobností už budou na trhu nové a ještě lepší a nadupanější sporttestery. U Forerunnera 630 by se to ale zase tak rychle stát nemělo. Přináší totiž i funkce dosud nevídané, a tudíž stěží rychle překonatelné.

Foto: garmin.com

Připravte se na budoucnost, kterou můžete mít už dnes.

Článek
Fotogalerie

Už je to pěkných pár let, co jsem měl naposledy nějakého garmina na ruce, a nutno říci, že vývoj opět poskočil o veliký krok kupředu. Z robustních, masivních orlojů se staly elegantní, výrazně tenčí hodinky bez jakýchkoli tuhých nástaveb skrývajících anténu pro GPS. Prudký vývoj baterií také udělá své, takže kromě úspory v oblasti rozměrů se můžete těšit i z malé hmotnosti a lepší výdrže. Dnešní sporttestery už lze bez problémů s neustálým dobíjením používat i jako běžné konvenční hodinky.

Ale zpět k funkcím. Určitě od svých náramkových trenérů čekáte, že dokáží přesně změřit délku trasy, čas potřebný na její překonání, průměrnou rychlost v minutách na kilometr, změřit srdeční tep, čas strávených v jednotlivých tepových zónách a podobně. Ano, čekáte správně a všechno to FR 630 umí. Co má oproti většině modelů navíc je kinetické čidlo umístěné v hrudním páse. Na co je to dobré? Na mnoho věcí vypovídajících o správnosti vaší běžecké techniky, její efektivitě a také o vyváženosti vašich pohybových vzorců (výrobce toto všechno označuje jako běžeckou dynamiku).

S přesností na milisekundy vám FR 630 určí dobu kontaktu chodidla se zemí (čím nižší, tím rychlejší jste). Sporttester dokáže určit míru vaší vertikální oscilace, tedy to, jak moc při každém kroku poskočíte také do výšky. Ideálním stavem je samozřejmě nulová oscilace, kdy by teoreticky běžec neplýtval žádnou energii na pohyb nahoru-dolů, ale využíval ji všechnu k dopřednému pohybu. Ta je ovšem v praxi nedosažitelná. Kromě toho vám hodinky změří délku kroku s přesností na milimetry, poměr délky a výšky kroku (tedy míru efektivity vašeho pohybu). A dokáží vám i přesně říci, jak při pohybu rozkládáte hmotnost mezi pravou a levou nohu.

Překvapeni? Ohromeni? Takže budeme pokračovat. Sportovní strojek navíc dokáže spočítat váš laktátový práh, při jaké rychlosti, za jaké tepové frekvence se ve vašem konkrétním případě prudce láme aerobní a anaerobní pásmo (koncentrace laktátu v krvi začíná růst i přesto, že intenzita námahy je konstantní). I s ohledem na tuto veličinu můžete podrobně a s lékařskou precizností sledovat nárůst své výkonnosti. Po takových zjištěních snad už ani nepřekvapí, že hodinky dokáží predikovat váš výkon na nejrůznějších délkách trati. Samy umí nastavit pět pásem vaší tepové frekvence, sofistikovaně odhadnout váš VO2 max, změřit úroveň stresu, určit aktuální kondici nebo vám poradit, kolik hodin budete potřebovat na regeneraci po výkonu.

PLUSY
lehké a kompaktní hodinky
kombinace postranních tlačítek a barevného dotykového displeje
nabité popisnými statistikami
predikce výkonů
měření běžecké dynamiky
možnost propojení s telefonem
výdrž baterie
MÍNUSY
snad jen přemíra funkcí (nezapomeneme mezi vyhodnocováním statistik na samotný běh?)
CENA
12 490 korun

Bez zajímavosti ovšem nejsou ani funkce pro garminy již obvyklé ‒ funkce virtuálního partnera (po displeji vám běhají dva panáčci, jeden vy, jeden on a předhánějí se podle nastavených parametrů) či nejrůznější druhy alertů (překročení nebo nedosažení rychlosti, tepové frekvence a podobně). Můžete si zapnout také metronom pro snadnější udržování tempa. Další novou funkcí je také možnost propojení přes bluetooth s telefonem a mobilní aplikací (z hodinek můžete ovládat příchozí hovory, kalendář či přehrávání hudby). Nad nepřeberným množstvím statistik a údajů můžete strávit mnoho příjemných potréninkových večerů. Samozřejmostí je také barevný dotykový displej.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• Garmin Forerunner 630 černý• Garmin Forerunner 630 modrý

Reklama

Související témata:
Metronom
Predikce