Hlavní obsah

Olomouc - Plzeň 2:3Barcelona zapomenuta, Viktorka v parádním zápase přestřílela Hanáky a vede ligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Chytil 1 : 0
65. Chytil 2 : 0
68. Havel 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Plzně po středečním debaklu 1:5 v Barceloně na úvod skupiny Ligy mistrů zvítězili v osmém kole první ligy v Olomouci 3:2. Dva góly dali domácí Mojmír Chytil a hostující Tomáš Chorý, který proti bývalému týmu stylově oslavil 150. utkání v nejvyšší soutěži. Atraktivní přestřelku v 68. minutě rozhodl Milan Havel.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Fotbalisté Plzně bojovali o další ligové body na hřišti Olomouce

Článek

Západočeští obhájci titulu vedou neúplnou tabulku o tři body před Slavií, která v neděli přivítá České Budějovice. Viktoria má navíc k dobru odložený domácí zápas s Brnem. Plzeň v lize vyhrála pošesté za sebou a vylepšila klubovou rekordní sérii v neporazitelnosti na 29 duelů nejvyšší soutěže. V příštím kole Viktoria přivítá ve šlágru Slavii. Olomouc doma v lize popáté za sebou nezvítězila a je dvanáctá.

"Utkání bylo skvělé. Zakládáme si na tom, abychom neinkasovali. Dnes jsme dostali dvě branky, ale když dáte o jednu víc než soupeř, tak je spokojenost," řekl na tiskové konferenci plzeňský trenér Michal Bílek. "Jsem zklamaný z naprosto zásadních rozhodnutí rozhodčích, která ovlivňují průběh utkání," prohlásil olomoucký trenér Václav Jílek.

Hosté udělali v základní sestavě tři změny oproti středečnímu zápasu na barcelonském stadionu Camp Nou. Od začátku dnes dostali šanci obránci Holík s Tijanim a záložník Jirka. "Už před sezonou jsem říkal, že máme ve stejné rovině evropské poháry a ligu. Jestli chceme hrát příští rok poháry, musíme sbírat body. Vůbec jsem nezapřemýšlel o více změnách, tři byly akorát a osvědčilo se to," uvedl Bílek.

Plzeňští z první větší šance v 10. minutě otevřeli skóre. Po závaru v šestnáctce Havel předložil míč Chorému, který snadno trefil odkrytou branku. Olomoucký odchovanec se gestem omluvil domácím fanouškům.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Tomáš Chorý se postaral o úvodní branku utkání

Hanáci už za tři minuty odpověděli. Zmrzlého nepovedenou střelu zachytil v pokutovém území spoluhráč Chytil a přesným pokusem k zadní tyči překonal Staňka. Plzeňský brankář v lize inkasoval po třech čistých kontech a 329 minutách. Poté mohl favoritovi vrátit vedení Chorý, ale Trefil jeho střelu vykopl. Gólman Sigmy si o chvíli později poradil i s pokusem Havla.

Ve 34. minutě už Viktoria znovu vedla. Sudí Radina po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru odhalil, že Pokorný v šestnáctce stáhnul za dres Chorého a ten z penalty nezaváhal. Sedmadvacetiletý útočník si v sezoně nejvyšší soutěže polepšil na tři góly, čímž dotáhl nejlepšího týmového střelce Mosqueru. Chorý poprvé v ligové kariéře v jednom utkání skóroval dvakrát.

"Dostal jsem brutální kopačku a pak se dozvěděl, že penalta je za zatáhnutí," podotkl Chorý. "Předcházel tomu evidentně otočený aut, žádná malá teč. Možná to nevidí pomezní, ale čtvrtý to vidí a není schopný to nahlásit," zlobil se Jílek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hlavní rozhodčí Marek Radina sleduje videorozhodčího.

Olomoučtí před pauzou marně požadovali pokutový kop za ruku Jirky. V nastavení první půle ještě Staněk zneškodnil Spáčilův přímý kop. Ofenzivní utkání na Andrově stadionu pokračovalo i po změně stran. Krátce po pauze mohl Chorý zkompletovat hattrick, ale po úniku Vlkanovy zakončil o kousek vedle.

V 65. minutě srovnal Chytil zblízka po ideálním přihrávce od střídajícího Matouška a v ligovém ročníku si polepšil na čtyři branky. "Skvělá přihrávka od Matyho, takže gól jde z 90 procent za ním," ocenil Chytil spoluhráče.

Na druhé straně Vlkanova trefil tyč a zblízka selhal dorážející Havel. Reprezentační bek si však spravil náladu v 68. minutě, kdy po několika odrazech v šestnáctce napálil míč sítě. Havel v ligovém ročníku zaznamenal druhou branku.

Hanáci si v závěru vytvořili místy silný tlak. Pernica tečoval Růskovu ránu na tyč a Chytilovi nedovolil završit hattrick Staněk dalším výtečným zákrokem. V 87. minutě rozhodčí Radina nenařídil penaltu za zákrok hostujícího Hejda na Chytila.

"To, že má někdo položené ruce na hráči, ještě není samo o sobě přestupkem. Musí ho buď držet nebo strčit. Já tam neviděl ani jedno. Pro mě to nebylo na odpískání pokutového kopu a to samé jsem dostal potvrzeno i od VAR," řekl Radina.

V závěru už Viktoria těsný náskok udržela a s Olomoucí neprohrála v 17. ligovém utkání po sobě. "Soupeř to dal na jednu kartu, přišly nakopávané balony do pokutovému území. I tak jsme jejich tlaku odolali a myslím, že zaslouženě si domů vezeme tři body," řekl Bílek. "Vrátili jsme se do zápasu, ale bohužel děláme triviální chyby, které soupeř jako Plzeň nemilosrdně trestá. Asi zasloužené vítězství soupeře, ale u mě s velkou pachutí," dodal Jílek.

8. kolo první ligy:
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 2:3 (1:2)
Branky: 13. a 65. Chytil - 10. a 34. z pen. Chorý, 68. Havel. Rozhodčí: Radina - Kříž, Machač - Petřík (video). ŽK: Pokorný - Pernica, Kalvach, Tijani, Mosquera. Diváci: 4079.
Olomouc: Trefil - Chvátal (73. Poulolo), Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Breite (63. Greššák), Spáčil (63. Ventúra) - Navrátil (83. Šíp), Růsek, Vodháněl (46. Matoušek) - Chytil. Trenér: Jílek.
Plzeň: Staněk - Holík, Pernica, Tijani, Havel (74. Jemelka) - Bucha, Kalvach - Jirka (46. Mosquera), Vlkanova (83. Hejda), Sýkora (61. Pilař) - Chorý (61. Bassey). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: