Hlavní obsah

Chci, aby se na Dakaru o mně soupeřům zase zdálo, vzkazuje česká motorkářská jednička

Na minulém Dakaru byl tím z Čechů, o kterém bylo nejvíc slyšet. Legendární rallye mu ukázala všechny své tváře. Bloudění, nepříjemná nehoda při přejezdu z bivaku na start, poškozené kolo, rozbité čerpadlo. Takový je výčet. Motocyklista Martin Michek věří, že nadcházející Dakar mu už ukáže přívětivější tvář, a že bude opět atakovat umístění v TOP 10, jak se mu to podařilo v roce 2021.

Co na Dakaru Martina Michka potká tentokrát? Dobrým výsledkem by si chtěl zajistil nabídku od továrního týmu.Video: Sport.cz

 
Článek

Ukončil sezonu motokrosovou, dal si dva týdny volna a prvního listopadu naskočil naplno do přípravy na Dakar. „Už to zase začíná bolet a hodně. Snažím se jet na stodvacet procent. Motokrosovou sezonu jsem letos zvládl bez zranění, což jsem hrozně rád. Základ mám, máme na čem stavět," říká Michek.

Cíl pro příští ročník slavné soutěže, který startuje 31. prosince, je jasný. „Chci znovu potrápit kluky z továrních týmů. Aby se jim zase zdálo o mém jménu! To by bylo hezký," přeje si. Největší mezery vidí hlavně v navigaci. Na té chce zapracovat nejvíc.

Foto: Orion Moto Racing Group

Motocyklista Martin Michek na Dakaru 2022

„Kluci fabrický mají skoro neomezené možnosti. S navigací za rok najedou 50 až 60 tisíc kilometrů. Já říkám, že kdybych letos dokázal najet šest, sedm tisíc, byl by to velký posun, oproti dvěma, třem v minulosti."

„Po posledním Dakaru jsem hned jel MS v dálkové rallye v Abú Zabí, tam jsem tu navigaci, ty duny zase navnímal. Zase do sebe dostal. Teď máme s týmem naplánované ještě další zastávky, abychom byli na Dakar co nejlépe připravení. Rádi bychom vyrazili buď do Tunisu nebo zhruba týden před Vánoci do Dubaje," dodává čtyřiatřicetiletý jezdec stáje Moto Racing Group.

V roce 2020 jel Dakar poprvé. Obsadil 23. místo celkově a třetí mezi nováčky. O rok později už poskočil na desátou příčku. Jen šest měsíců poté, co po selhání jater bojoval o život! V ročníku minulém pak, po řadě karambolů, obsadil 36. příčku. Nejhorší byla asi nehoda při přejezdu z bivaku na start šesté etapy.

„Řidič v autě mi nedal přednost. Vjel do mého pruhu, já musel udělat myšku, dostal jsem se do odbočovacího pruhu a v 80kilometrové rychlosti trefil obrovský betonový patník. Spekulovalo se i o tom, že to byl atentát, ale já myslím, že se to může stát kdykoliv. Že vůbec nevěděl, že tam jedu."

V lednu 2023 by se Martin Michek na Dakaru rád vrátil mezi nejlepší a desátou příčku ještě vylepšil.

Foto: Orion Moto Racing Group

Martin Michek na Dakaru 2022

Stejně jako loni si musel účast na Dakaru prosadit doma. Manželce se totiž slavný závod moc nezamlouvá. „Loni jsem si musel dupnout a letos taky," směje se. „Letos to bylo ještě horší a dupalo se dvakrát. Bylo to hodně složité, protože brzy čekáme narození miminka."

K tříletému synovi přibude holčička. Termín porodu je kolem dvacátého listopadu. Rodák z Českých Budějovic se tak připravuje na pořádnou honičku. Vrcholící příprava na slavný závod a pomoc s péčí o potomky.

„Nikdo z něžného pohlaví by to neměl slyšet, ale když třeba vyjedeme na trénink do Tunisu nebo do Dubaje, tak to pro mě bude dovolená," směje se nejlepší český motorkář.

Reklama