Hlavní obsah

USA - Švédsko 8:7 PPŠvédové bronz neobhájili, po velké přestřelce slaví Američané

Aktualizováno

Hokejisté Spojených států amerických získali na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Halifaxu bronz, když v utkání o třetí místo porazili tým Švédska 8:7 v prodloužení. Američané během divoké přestřelky vedli 2:0, 3:1 a pak také 5:3, ale následně prohrávali 5:6. Jen 22 sekund před koncem základní doby zachránil Švédy ve hře o medaili Filip Bystedt, třetí příčku však nakonec neobhájili. V čase 62:06 rozhodl útočník Chaz Lucius a dovršil hattrick.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Chaz Lucius (druhý zprava) a jeho američtí spoluhráči se radují z gólu proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

"Je úžasné, že to nakonec skončilo tak, jak jsme si přáli. Inkasovat sedm gólů není zrovna nic moc dobrého, ale svou práci jsme dokončili a máme bronz," uvedl pro oficiální web šampionátu obránce vítězů Jack Peart.

Úvodní dějství, v němž oba celky potřebovaly ze všeho nejvíce vybruslit zklamání ze semifinálových porážek, mělo zajímavý úvod. Už ve druhé minutě zakončil Strömgren v obrovské šanci jen těsně vedle. O chvilku později však šli do vedení Američané - Švédové chybovali za brankou, kterou střežil opět Lindbom, Snuggerud přihrál do velké šance Cooleymu a ten propálil Augustinea.

Stav 1:0 vydržel i přes několik vyloučení včetně trestu Lysella na pět minut a do konce utkání až do úvodu druhého dějství. V něm pak zcela povolila ofenzivní stavidla a přišla hned devítibranková záplava. Nejprve zvýšil pouhé dvě sekundy před koncem přesilovky Ufko, ale už o necelé dvě minuty později kontroval Bystedt. Za 91 sekund však odpověděl Lucius a zámořský výběr měl dvougólové vedení zpět. Navlas stejně dlouho stačilo Oskaru Petterssonovi a Švédové byli zpátky na kontakt.

Na konci 29. minuty Carlsson dokonce vyrovnal. Američané však šli záhy znovu do trháku. Uběhly necelé dvě minuty a přesilovku využil tvrdou ranou bez přípravy Gauthier. Krátce nato Lindbom skvěle zachránil, když čelil tváří v tvář Hughesovi a jeho pokusu o zakončení bekhendovým blafákem. Uběhlo však jen půl minuty a Američané slavili po zásahu Luciuse - 5:3. Krátce před přestávkou však zajistili znovu smírný stav trefami v rozmezí 26 sekund Oscarson s Öhgrenem.

Od třetího dějství to Američané zkusili s náhradním gólmanem a do brankoviště šel Mbereko. Gólová smršť sice oslabila, ale ani zdaleka neustala. Obrat Švédů dokonal přesně po 44 odehraných minutách Östlund. Za Američany vyrovnal Hughes. V závěru přišly další dramatické okamžiky. V čase 58:23 využil přesilovku Gauthier, ale ani jeho trefa ještě nebyla rozhodující, neboť 22 sekund před koncem vyrovnal Bystedt. Rozhodující byl teprve až gól, který dal Lucius ve třetí minutě prodloužení.

"Celý zápas jsme bojovali. A i když jsme více než jednou prohrávali o dva góly, v poslední minutě se nám podařilo vyrovnat. Ani to však nakonec nestačilo a na výhru jsme nedosáhli," litoval švédský obránce Adam Engström.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu (Kanada):
O 3. místo:
USA - Švédsko 8:7 v prodl. (1:0, 4:5, 2:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Cooley (Snuggerud), 22. Ufko (Snuggerud, Blake), 26. Lucius (Blake), 31. Gauthier (Cooley, McGroarty), 34. Lucius (Ufko), 49. L. Hughes (McGroarty), 59. Gauthier (McGroarty, Brindley), 63. Lucius (Hutson, Savage) - 24. Bystedt (Lekkerimäki, Rosen), 27. O. Pettersson (Sandin-Pellikka), 29. Carlsson (Wagner, Bystedt), 39. Oscarson (Carlsson, Jansson), 40. Öhgren, 44. Östlund (E. Pettersson, Strömgren), 60. Bystedt (Rosén, Jansson). Rozhodčí: Campbell, Hamilton (oba Kan.) - Hautamäki (Fin.), Persson (Švéd.). Vyloučení: 3:4, navíc Lysell (Švédsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 9031.
USA: Augustine (41. Mbereko) - Behrens, L. Hughes, Hutson, Mittelstadt, Peart, Ufko, Chesley - Gauthier, Cooley, Snuggerud - Lipkin, Lucius, Blake - Duke, Savage, McGroarty - Connors, Stramel, Brindley - Laba. Trenér: Rand Pecknold.
Švédsko: Lindbom - Sjöholm, Engström, Sandin-Pellikka, Norén, Jansson, E. Pettersson, od 21. navíc Odelius - Lekkerimäki, Stjernborg, Rosén - Wagner, Bystedt, Carlsson - Strömgren, Öhgren, Östlund - O. Pettersson, Oscarson, Robertsson - Lysell. Trenér: Magnus Havelid.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články