Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Linetteová 3:6, 5:7Konec plný emocí! Plíšková prohrála bitvu o semifinále Australian Open. České jedničky jdou dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec nadějí. Český tenis se účasti v semifinále dvouhry na prvním grandslamovém turnaji roku, kterým je Australian Open, nedočká. Karolína Plíšková, poslední česká zástupkyně v singlu a nasazená třicítka prohrála v Areně Roda Lavera s Magdou Linetteovou z Polska 3:6 a 5:7. Bývalá světová jednička tak nevyrovnala v Melbourne osobní maximum z roku 2019. Plíškové nefungoval první servis, k tomu udělala 36 nevynucených chyb, o dvacet více než soupeřka. Vítězná Polka slaví premiérový postup do semifinále grandslamového turnaje. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková prošly do semifinále čtyřhry. Pár Krawczyková, Schuursová porazily 6:2, 6:3.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Tenistka Karolína Plíšková se do semifinále grandslamového Australian Open neprobojovala. V duelu s Polkou Magdou Linetteovou prohrála, když se jí nevedlo na podání a udělala 36 nevynucených chyb.

Článek
Fotogalerie

První set nemohl začít pro Plíškovou lépe, protože hned získala podání soupeřky. Radost však byla pouze chvilková, neboť vzápětí sama přišla o servis a Polka navíc čistou hrou překlopila skóre ve svůj prospěch.

Češka srovnala na 2:2, ale podání, její největší dosavadní zbraň na turnaji, tentokrát nefungovalo. Na první servis se nasazená třicítka nemohla spolehnout, naopak Linetteová takřka nechybovala, takže se z hlediště po vyhraných fiftýnech velmi často ozýval nadšený pokřik „Magda, Magda", což měl na svědomí hlouček polských fanoušků. Fandila jí také bývalá hvězda polského tenisu Agnieszka Radwanská.

Linetteová další čistou hrou získala vedení, které ještě narostlo poté, co Plíškovou opět zradilo podání. Rodačka z Loun se ocitala často v defenzivě, kupila chyby a výsledkem bylo, že poprvé na letošním Australian Open prohrála set.

V deváté hře měla přitom Češka jednu možnost k prolomení podání soupeřky, jenže ji nevyužila. Za pětatřicet minut pak úvodní dějství získala ve svůj prospěch poměrem 6:3 polská tenistka a Plíšková neskrývala zklamání, když praštila raketou o kurt.

Plíšková se nedokázala pořádně dostat do tempa ani v úvodu druhé sady. Ve čtvrté hře sice měla dvě šance získat servis soupeřky, ale ani jednu nevyužila. Vzápětí pak chybami při vlastním podání nabídla soupeřce vedení 40:0. Kritickou chvíli ale třemi fiftýny ustála a po přetahované šla do vedení 3:2.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Tenistka Karolína Plíšková nebyla po první sadě čtvrtfinále grandslamového Australian Open proti Polce Magdě Linetteové spokojena se svým výkonem a zahodila raketu.

Čekalo se, zda tento moment Plíškovou nastartuje, ale Polka na servisu nezaváhala. Češka se naopak dostala do problémů při vlastním servisu, kdy musela unikat ze stavu 15:40. I tento těžký moment se jí povedlo zvládnout. Dál ale střídala parádní údery s nevynucenými chybami, kterých bylo o poznání více.

V jedenácté hře si Češka vybrala další slabší chvilku, když udělala dvě dvojchyby v řadě a po další chybě pustila rivalku do rozhodujícího vedení 6:5. Linetteová už si při vlastním podání životní úspěch vzít nenechala a vychutnávala si ovace z postupu mezi čtyři nejlepší hráčky turnaje.

"Z výsledku jsem velmi zklamaná. V posledních dvou týdnech se mi docela dařilo. Ani dnes to nebylo špatné, ale soupeřka mi to hodně ztížila. Hrála dobře od základní čáry a já jsem nedokázala najít na kurtu místo, kam bych zahrála vítězný úder. Servis také nebyl nijak skvělý," shrnula dojmy z utkání na tiskové konferenci Plíšková.

"Nevím, proč mi servis nešel. Občas takové dny přijdou. Možná to bylo i soupeřkou, která mi řadu dobrých podání vrátila zpět a dostala mě pod tlak. Nedala mi nic zadarmo. Nesehrála jsem špatný zápas, ale určitě dokážu hrát lépe," uvedla Plíšková.

"Děkuji všem za podporu. Na tuhle chvíli nikdy nezapomenu, to si budu pamatovat celý život. Jsou to obrovské emoce, jsem šťastná za to, jak daleko jsem se tady dostala," konstatovala přímo na kurtu vítězka za obrovských ovací fanoušků.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Polská tenistka Magda Linetteová slaví postup do semifinále Australian Open.

Přiznala, že klíčové bylo zvládnout úvod zápasu. "Karolína sice získala můj servis, ale já jsem jí to hned oplatila a navíc se mi dařilo využívat i další šance, kdy jsem mohla soupeřku brejknout. Všechno mi sedlo a jsem v semifinále," pochválila se rozesmátá Polka. V semifinále narazí Bělorusku Arynu Sabalenkovou, jež si poradila s Chorvatkou Donnou Vekičovou 6:3, 6:2. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Jelena Rybakinová z Kazachstánu a Běloruska Viktoria Azarenková.

Postup do semifinále slaví ve čtyřhře česká dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Obhájkyně loňského titulu a nejvýše nasazený pár porazil americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová 6:2, 6:3. České tenistky se utkají o finále s ukrajinsko-rumunskou dvojicí Marta Kosťuková, Elena-Gabriela Ruseová.

Australian Open:
Dvouhra ženy - čtvrtfinále
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (30-ČR) - Linetteová (Pol.) 3:6, 5:7.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (1-ČR) - Krawczyková, Schuursová (6-USA/Niz.) 6:2, 6:3.
Junioři:
Dvouhra - osmifinále
Tien (USA) - FiILIP (ČR) 6:0, 6:2.
Čtyřhra - 2. kolo
Cina, Edengren (It./Švéd.) - Fix, KALINA (Něm./ČR) 6:7 (6:8), 7:5, 10:5
Čtyřhra - osmifinále:
Frusina, HRAZDIL (USA/ČR) - Jones, Panarin (5-Austr./Rus.) 4:6, 6:4, 10:6.
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
VALENTOVÁ (2-ČR) - Kinošitaová (16-Jap.) 6:2, 6:1
Čtyřhra - 2. kolo:
Mesterová, Zhiyenbayevová (Rum./Něm.) - Moyanová, ŠMEJKALOVÁ (6-Arg./ČR) 6:4, 7:5
Výsledky dalších středečních zápasů najdete ZDE.

Reklama

Pavouk - Australian Open 2023 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Kazachstán Jelena Rybakinová (22)
    4 : 6; 4 : 6
  • Lotyšsko Jelena Ostapenková (17) Spojené státy Cori Gauffová (7)
    7 : 5; 6 : 3
  • Spojené státy Jessica Pegulaová (3) Česká republika Barbora Krejčíková (20)
    7 : 5; 6 : 2
  • Bělorusko Viktoria Azarenková (24) Čína Ču Lin
    4 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Česká republika Karolína Plíšková (30) Čína Čang Šuaj (23)
    6 : 0; 6 : 4
  • Polsko Magda Linetteová Francie Caroline Garciaová (4)
    7 : 6; 6 : 4
  • Bělorusko Aryna Sabalenková (5) Švýcarsko Belinda Bencicová (12)
    7 : 5; 6 : 2
  • Chorvatsko Donna Vekičová Česká republika Linda Fruhvirtová
    6 : 2; 1 : 6; 6 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Kazachstán Jelena Rybakinová (22) Lotyšsko Jelena Ostapenková (17)
    6 : 2; 6 : 4
  • Spojené státy Jessica Pegulaová (3) Bělorusko Viktoria Azarenková (24)
    4 : 6; 1 : 6
  • Česká republika Karolína Plíšková (30) Polsko Magda Linetteová
    3 : 6; 5 : 7
  • Bělorusko Aryna Sabalenková (5) Chorvatsko Donna Vekičová
    6 : 3; 6 : 2
  • Semifinále

  • Kazachstán Jelena Rybakinová (22) Bělorusko Viktoria Azarenková (24)
    7 : 6; 6 : 3
  • Polsko Magda Linetteová Bělorusko Aryna Sabalenková (5)
    6 : 7; 2 : 6
  • Finále

  • Kazachstán Jelena Rybakinová (22) Bělorusko Aryna Sabalenková (5)
    6 : 4; 3 : 6; 4 : 6