Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 1:2 PPZnovu trápení v útoku, ale hokejisté vydřeli na Švédských hrách druhou výhru

Aktualizováno

Dvě výhry na turnaji, ale žádné velké juchání. Ani ve třetím utkání na Švédských hokejových hrách Češi výkonem nepřesvědčili. Ve třech zápasech si připsali celkem pouhých 50 střel na branku. Proti Švýcarsku jich bylo zatím nejvíc, devatenáct. Národní tým dlouho držel hubené vedení, po soupeřově srovnání rozhodl v prodloužení Filip Chlapík. Výborně chytal gólman Stezka a Češi po vítězství 2:1 končí na turnaji se čtyřmi body na třetím místě právě před jejich nedělním soupeřem.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Kryštof Hrabík and Jakub Flek slavící gól na Švédských hokejových hrách.

Článek

Do branky se po sobotním debaklu 1:6 s Finskem od první minuty vrátil Aleš Stezka, v sestavě se objevili stejně jako ve čtvrtek Hrabík, Jašek a Vála. Mimo tentokrát zůstali Lakatoš s Jeřábkem. Trenér Jalonen nenechal kámen na kameni a pospolu zůstala pouze obranná dvojice Jordán – Zámorský, finský kouč však protočil všechny ostatní formace.

A šachy v sestavě se mu vyplatily hned v úvodu. Jašek sice nejprve trefil tyč, ale v 6. minutě ujel Jakub Flek a na rozdíl od duelu s Finy samostatný únik proměnil. Se štěstím propálil gólmana Aeschlimanna a zaznamenal desátý gól v národním týmu. „Měl jsem trochu času, ale vždy volím ze dvou možností. Tohle byla ta první. Včera se mi prosadit nepovedlo, teď naštěstí jo," říkal pro ČT sport brněnský útočník.

Švýcaři, kteří na turnaj vzali omlazený tým bez třicátníků a s věkovým průměrem pod 25 let, se poté osmělili. Aktivním napadáním dostávali českou reprezentaci pod tlak. Jejich akcím však chyběla přesná finální přihrávka nebo koncovka.

Na přelomu první a druhé třetiny hrálo Švýcarsko pětiminutovou přesilovku, za vražení na hrazení byl potrestán Klok. Češi se však bez problémů ubránili a tutovka na vyrovnání přišla až při rovnoměrném počtu, Stezka se ovšem výborně přesunul proti volnému Riedimu.

Prostřední část moc šancí nenabídla. Národní tým byl sice více na kotouči, ale dostal se pouze ke třem střelám na branku. Při jedné z nich se zranil Aeschlimann a místo v brankovišti tak přepustil Nyffelerovi.

Ve třetí třetině český výběr nevyužil své první dvě přesilovky a nezužitkoval ani další zajímavé příležitosti. Brejky Fleka a Smejkala pokryl střídající gólman a když se prosadil druhý jmenovaný, radost netrvala dlouho. Útočník totiž tečoval Chlapíkovu střelu vysokou holí.

Po faulu Mozíka poté Švýcaři dostali k dispozici početní výhodu. Dlouho se jim v ní nedařilo, ale v samotném závěru si Künzleho přihrávku smolně srazil za Stezku nováček v reprezentaci Vála. V 56. minutě tak bylo srovnáno na 1:1 a soupeř měl více šancí, aby mohl duel rozhodnout ještě v základní hrací době. Nestalo se a Švýcarsko si zahrálo už pošesté v sezoně prodloužení.

Tam národní tým uspěl i podruhé na turnaji a oplatil soupeři prohru z Karjaly. Faulu Thürkaufa na kapitána Kováře využil Filip Chlapík. Sedmý nejlepší střelec švýcarské ligy v přesilovce čtyř proti třem vypálil z pravé strany, ranou zápěstím z pravého kruhu zamířil do bližšího horního rohu a rozsekl dramatické utkání.

Švédské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour:
Švýcarsko - Česko 1:2 v prodloužení
Branky a nahrávky: 56. Kunzle - 6. Flek (A. Musil, Klok), 62. Chlapík (Kempný, H. Zohorna). Rozhodčí: Björk, Holm - Jonsson, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:1, navíc Klok (ČR) 5 min. Využití: 0:1. Diváci: 2431.
Sestava ČR: Stezka - Zámorský, Jordán, Mozík, Kempný, Pýcha, Klok, L. Zábranský ml., Vála - Chlapík, Jan Kovář, Smejkal - Jašek, Sobotka, H. Zohorna - Flynn, A. Musil, M. Kovařčík - Hrabík, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen
Švédsko - Finsko 3:1, konečné pořadí

Reklama