Hlavní obsah

Plzeň - Č. Budějovice 2:1Dvougólový Květ vystřelil Viktorii Plzeň těsné vítězství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Květ 1 : 0
57. Květ 2 : 0
61. Jemelka (vlastní) 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Viktorie Plzeň zvítězili v nedělním utkání 19. kola Fortuna ligy doma nad Českými Budějovicemi. Dva góly zaznamenal záložník Roman Květ, zápas zdramatizoval trefou do vlastní sítě stoper Viktorie Václav Jemelka. Západočeši se dotáhli na rozdíl bodu k vedoucí Slavii.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Tomáš Chorý z Plzně, Martin Králik z Českých Budějovic.

Článek
Fotogalerie

Českobudějovičtí začali aktivně, ale svého bývalého gólmana Staňka neohrozili. Naopak ve 12. minutě po Mršičově zaváhání darovali Plzni protiútok, který po ose Kopic, Bucha zakončil Květ střelou do odkryté branky. Zimní akvizice z Bohemians 1905 zaznamenala premiérový soutěžní zásah za Viktorii.

Plzeňští poté spíše vyčkávali a spoléhali se na protiútoky. Po jednom z nich mohli náskok navýšit, ale Kopicovu střelu ve 29. minutě zneškodnil Janáček.

Hostující brankář na začátku druhého poločasu chytil Květovu dalekonosnou střelu, Mosquera následně jednu nadějnou akci favorita "zazdil" nepřesnou ranou a další zase špatnou přihrávkou.

Viktoria zlepšený výkon po změně stran korunovala v 57. minutě druhou trefou. Kopic ideálně našel Květa a ten zblízka snadno zakončil. Pětadvacetiletý záložník si v ligové sezoně polepšil na 11 gólů a dotáhl nejlepší kanonýry soutěže Řezníčka (Brno) a Van Burena (Slavia). Devětkrát se Květ trefil na podzim v dresu Bohemians.

Už za čtyři minuty ale České Budějovice snížily. Po rychlé akci si Čoličův střílený centr srazil do vlastní branky Jemelka a zařídil Dynamu první ligový gól v jarní části ročníku. Chvíli nato hostující Čermák v nadějné pozici vypálil nad břevno.

Obhájci titulu se v nervózním závěru snažili o pojistku, v koncovce se jim však nedařilo. Několik pokusů skončilo vedle, branku minul i Milan Havel z efektního voleje. Pokus Vlkanovy zase vyrazil Janáček.

Západočeši těsné vedení udrželi, v nejvyšší soutěži od října 2006 neprohráli s Budějovicemi ve 23. utkání po sobě a posledních pět vzájemných duelů vyhráli. Plzeň doma v lize porazila Dynamo poosmé v řadě.

19. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:0)
Branky: 12. a 57. Květ - 61. vlastní Jemelka. Rozhodčí: Petřík - Hájek, Slavíček - Hocek (video). ŽK: Chorý, Ndiaye - Zajíc. Diváci: 8432.
Plzeň: Staněk - M. Havel, Pernica, Hejda, Jemelka - Bucha, Ndiaye (90.+4 Kaša) - Kopic (81. Holík), Květ (69. Vlkanova), Mosquera (69. Pilař) - Chorý. Trenér: Bílek.
Č. Budějovice: Janáček - Čolič (83. Potočný), L. Havel, Králik, Skovajsa - Hora, Čermák (89. Čavoš) - Mršič (65. Zajíc), Hellebrand (83. Sladký), Matoušek (89. Penner) - Škoda. Trenér: Nikl.

Reklama