Hlavní obsah

Itálie - Anglie 1:2Úřadujícím šampionům vstup do kvalifikace nevyšel. Slováci remizovali s Lucemburskem

Aktualizováno

Fotbalisté Anglie na úvod kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 zvítězili 2:1 v Neapoli nad úřadujícími šampiony z Itálie. V repríze finále posledního Eura dal vítěznou trefu anglický kapitán Harry Kane, s 54. góly nový nejlepší střelec anglického výběru. Rekord překonal také Cristiano Ronaldo, jenž proti Lichtenštejnsku nastoupil ke 197. reprezentačnímu utkání a odpoutal se od Kuvajťana Bádira Mutavy. K domácí výhře Portugalska 4:0 přispěl dvěma brankami. Slovensko remizovalo doma bez branek s Lucemburskem.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Anglický reprezentant Declan Rice slaví trefu do italské sítě.

Článek
Fotogalerie

Anglie určila ráz utkání už v prvním poločase, kdy se prosadil po rohovém kopu Rice a krátce před pauzou z penalty Kane. Devětadvacetiletý útočník 54. zásahem v národním týmu překonal Wayna Rooneyho.

Evropští šampioni po změně stran ožili a v 56. minutě snížil po Pellegriniho nezištné přihrávce Retegui. Útočník argentinského týmu Tigre skóroval při debutu za "Azzurri". Anglie dohrávala závěrečnou čtvrthodinu bez vyloučeného Shawa, tlak domácích ale ustála a zdolala Itálii po šesti utkáních. Na jejím hřišti zvítězila po 62 letech a ukončila italskou sérii 40 zápasů v evropské kvalifikaci bez porážky.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Anglický fotbalista Declan Rice otevírá skóre utkání s Itálií.

Portugalsko nastoupilo v premiéře pod koučem Martínezem s Ronaldem v základní sestavě. Nejlepší střelec reprezentačních zápasů poprvé skóroval v 51. minutě a proměněnou penaltou navázal na předchozí zásahy Cancela a Bernarda Silvy. O 12 minut přidal gólovou "dělovku" z přímého kopu a 120. brankou v národním týmu znovu vylepšil střelecký rekord mezistátních utkání.

Ronaldo se v reprezentaci trefil dvakrát v jednom utkání po osmi zápasech. Také červnový duel se Švýcarskem (4:0) se odehrál na stadionu Sportingu Lisabon, kde pětinásobný držitel Zlatého míče začal svou profesionální kariéru.

Slovensko remizovalo s Lucemburskem

V dalším utkání skupiny J Slovensko remizovalo doma bez branek s Lucemburskem. Italský kouč Slováků Calzona se ani na pátý pokus nedočkal první výhry.

Dánsko se ve skupině H střetlo s Finskem poprvé od předloňského Eura, kdy během utkání zkolaboval záložník Eriksen, jenž dnes kvůli zranění nehrál. Finové tehdy zvítězili v Kodani 1:0, další překvapivý triumf na stadionu Parken ale nepřidali. Hattrickem rozhodl dvacetiletý útočník Höjlund, pro něhož to byly první góly v národním týmu.

Výsledky kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2024
Skupina H:
Astana: Kazachstán - Slovinsko 1:2 (1:0)
Branky: 24. Samorodov - 47. Brekalo, 78. Vipotnik.
Kodaň: Dánsko - Finsko 3:1 (1:0)
Branky: 21., 82. a 90.+3 Höjlund - 53. Antman.
Serravalle: San Marino - Severní Irsko 0:2 (0:1)
Branky: 24. a 55. Charles.
Skupina C:
Neapol: Itálie - Anglie 1:2 (0:2)
Branky: 56. Retegui - 13. Rice, 44. Kane z pen. ČK: 80. Shaw (Angl.).
Skopje: Severní Makedonie - Malta 2:1 (0:0)
Branky: 66. Elmas, 72. Čurlinov - 86. Yannick.
Skupina J:
Zenice: Bosna a Hercegovina - Island 3:0 (2:0)
Branky: 14. a 40. Krunič, 63. Dedič.
Lisabon: Portugalsko - Lichtenštejnsko 4:0 (1:0)
Branky: 51. z pen. a 63. Ronaldo, 8. Cancelo, 47. B. Silva.
Trnava: Slovensko - Lucembursko 0:0

Reklama

Související témata: