Hlavní obsah

Česko - Kanada 1:5České hokejistky nejdříve statečně vzdorovaly, pak se velký favorit rozstřílel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České hokejistky ve druhém zápase mistrovství světa statečně bojovaly proti favorizované Kanadě, ale nakonec prohrály 1:5. Češky ukázaly, že v některých aspektech se dokážou kolébce hokeje vyrovnat. V první třetině dokonce Natálie Mlýnková dala gól na 1:1. Ještě před přestávkou ale favorit znovu získal vedení. To ve vyprodané aréně CAA Centre v Bramptonu postupně navyšoval až na konečný čtyřbrankový rozdíl.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Kanadská útočnice Laura Staceyová (7) v souboji s Anetou Tejralovou v utkání mistrovství světa. Situaci sleduje brankářka Blanka Škodová.

Článek
Fotogalerie

Poprvé v historii na ČT sport komentovala hokejové utkání ženská komentátorská dvojice a poprvé v historii poměřily české hokejistky síly s Kanadou. Od prvních minut byl znát především velký rozdíl v rychlosti obou soupeřů a také v síle v osobních soubojích. Úvodní tlak však Češky přečkaly, přežily i brejk domácích v oslabení a ve stejné přesilovce mohly samy udeřit.

Dobrou střeleckou pozici měla na levém kruhu Mrázová, která však našla jen lapačku Desbiensové, osamocená Mills před brankou také neuspěla. A tak vzápětí přišel už při hře v plném počtu trest. Turnbullová na pravé straně přebruslila všechny, rázem vytvořila akci dvou na nikoho a Marie-Philip Poulinová kličkou do bekhendu do protipohybu Škodové otevřela skóre. Navíc zapsala jubilejní 100. gól v kanadské reprezentaci.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Kanadská útočnice Laura Staceyová (7) střílí na českou branku v utkání mistrovství světa. Před brankářkou Blankou Škodovou ještě padá bránící Aneta Tejralová (2).

Ve zbytku třetiny se český tým nedostával pod souvislý tlak, přežil i oslabení a z nenápadné akce v 19. minutě udeřil. Nejlepší česká střelkyně loňského mistrovství Natálie Mlýnková nahodila kotouč od levého mantinelu a plachtící touš k překvapení všech propadl Desbiensové mezi betony do sítě. Sama autorka gólu vrhala nevěřícné pohledy na spoluhráčky, ale opravdu dokázala srovnat skóre.

Prezidentské vyznamenání pro českou hokejistku? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ze snu ale vytrhla české hráčky kanadská odpověď už o 25 sekund později. Fastová vypálila po ledě z hranice pravého kruhu a Škodová, jež neviděla přes dvě clonící hráčky, nestačila včas sklapnout betony.

Přesto byl stav 1:2 stále nadějný a dlouho ho národní tým držel i ve druhé třetině. Do útoku se sice svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové, která prožívala speciální utkání proti rodné vlasti, dostávaly ojediněle, ale do velkých šancí soupeřky také nepouštěly. Když už ano, podržela je jistá Škodová.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Kanadská hokejistka Sarah Nurseová (20) a česká reprezentantka Sára Čajanová v souboji během utkání mistrovství světa.

Češky si velký zápas užívaly a v přerušené hře rozdávaly úsměvy na všechny strany. V rychlosti sice stále nestíhaly, ale fyzickou hrou a obětavostí začaly Kanadu dorovnávat. Navíc s přehledem zvládly další tři oslabení, o to větší škoda byla trochu náhodná třetí domácí trefa. Larocqueová minutu před druhou sirénou nahodila puk od modré čáry a propálila houštinu před českou brankářkou.

V poslední části nejprve nevyužily české hráčky přesilovku a po ní skórovala po průniku podruhé v zápase kapitánka Poulinová. Poté si národní tým zahrál další tři početní výhody včetně 71 sekund dlouhé přesilovky pět na tři. Před brankou byla volná Pejzlová a poté i Mlýnková, ale v zajímavých příležitostech selhaly.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Javorové listy už poté dominovaly. Češkám se nedařilo vyhodit kotouč a z tlaku přišel pátý gól. Rána Staceyové z pravé strany zasáhla před brankou do nohy Láskovou a Škodová už neměla šanci reagovat.

Kanada se po druhé výhře o čtyři góly na domácím šampionátu bodově dotáhla na vedoucí USA. Američanky budou v neděli večer dalšími soupeřkami českého celku. Reprezentantky zůstávají se dvěma body třetí před Japonskem, nulu má na kontě poslední člen elitní skupiny A Švýcarsko.

MS v hokeji žen - skupina A:
Česko - Kanada 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky: 19. Mlýnková - 9. a 43. Poulinová, 19. Fastová, 39. Larocqueová, 55. Bourbonnaisová. Rozhodčí: Dewarová, Nearyová (obě Kan.) - Hammarová (Švéd.), Lacková (Brit.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 4036.
Švýcarsko - USA 1:9 (0:4, 0:2, 1:3)
Skupina B
Francie - Maďarsko 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Finsko - Německo 3:0 (2:0, 1:0, 0:0).

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko