Hlavní obsah

Zavacká - Vondroušová 3:6, 4:6Hotovo! Vondroušová rozhodla o postupu Česka na finálový turnaj Poháru BJK

Aktualizováno

České tenistky se mohou těšir na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové. V kvalifikaci vyhrály nad Ukrajinou 3:1. Klíčový bod získala Markéta Vondroušová v duelu s Katarinou Zavackou, který vyhrála 6:3 a 6:4. V prvním sobotním duelu Barbora Krejčíková podlehla v souboji jedniček Martě Kosťukové po setech 6:4, 1:6 a 3:6. Kvalifikace se hrála na neutrální půdě v Turecku kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Finálová část soutěže se uskuteční od 7. do 12. listopadu na zatím neurčeném místě.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Česká tenistka Markéta Vondroušová v akci během kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové.

Článek
Fotogalerie

Dvanáctá hráčka světa Krejčíková nezvládla na antuce v Beleku dobře rozehraný duel, podlehla za dvě hodiny a šest minut a nenavázala na páteční vítězství nad Zavackou. S dvacetiletou Kosťukovou prohrála třetí ze čtyř vzájemných zápasů.

Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros Krejčíková začala proti 38. hráčce světa Kosťukové lépe. Ve čtvrté hře získala brejk a brzy utekla do vedení 4:1. Česká tenistka sice kvůli dvěma dvojchybám v sedmé hře přišla rovněž o servis, vzápětí ale získala další brejk a po 48 minutách hry set ukončila.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Tenistka Barbora Krejčíková v úvodním nedělním utkání kvalifikace Poháru B. J. Kingové.

Kosťuková se nevzdala a nezlomilo ji ani ztracené podání v úvodu druhé sady. Krejčíková zopakovala dvě dvojchyby v jedné hře, o vedení přišla a až do konce setu se nemohla o servis opřít. Prohrála šest gamů za sebou.

Rozhodnutí přišlo v deváté hře třetí sady, kdy Krejčíková prohrávala při servisu 0:40. Brněnská rodačka sice dva brejkboly odvrátila, při třetím ale udělala dvojchybu a Kosťuková už utkání čistou hrou dopodávala. Krejčíková doplatila v duelu na osm dvojchyb. Kosťuková měla ještě o dvě více, pomohla si ale 39 vítěznými míči.

"Jsem šťastná, že jsem vyhrála pro svoji zemi. Barbora je výbornou hráčkou, obdivuji ji. Zápas byl pro mě hodně složitý po té mojí páteční porážce a prohraném první sadě. Nakonec jsem ale dokázala všechno změnit a dopadlo to dobře," konstatovala spokojeně Kosťuková při rozhovoru pro ČT Sport přímo po utkání.

O klíčový bod se tak musela poprat Markéta Vondroušová. Start do utkání proti Katarině Zavacké však měla Češka strašidelný, když prohrávala 0:3. Pak ale rodačka ze Sokolova uhrála šest her v řadě a získala první set.

Ukrajinka, která figuruje až ve třetí stovce světového žebříčku, se vybičovala k parádnímu výkonu, ale na českou soupeřku nakonec neměla, když ztratila druhý set poměrem 4:6. "Jsem ráda, že jsem to zvládla. Byl to těžký zápas. Na začátku jsem byla trochu zatuhlá, pak jsem se ale uvolnila a dopadlo to dobře. Jsme jako tým nadšené, že se povedlo postoupit," prohlásila přímo na kurtu Vondroušová. Ta vyhrála desátou dvouhru v duelech BJK Cupu v řadě.

Kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové:
Ukrajina - Česko 1:3
Kosťuková - Krejčíková 3:6, 6:1, 6:4
Zavacká - Vondroušová 3:6, 4:6
Kazachstán - Polsko 3:1
Rybakinová - Linetteová 6:4, 6:2
Danilinová, Putincevová - Falkowská, Rosolská 4:6, 4:6
Španělsko - Mexiko 3:1
Párrizasová - Zacariasová 6:3, 6:0
Bolsovová, Masárová - Olmosová, Zarazuová 6:4, 6:7 (5:7), 7:10
Slovensko - Itálie 2:3
Schmiedlová - Paoliniová 6:1, 4:6, 6:4
Hrunčáková - Cocciarettová 6:3, 7:6 (7:2)
Hrunčáková, Mihalíková - Cocciarettová, Trevisanová 4:6 ,6:4, 5:7
Slovinsko - Rumunsko 2:2
Zidanšeková - Bogdanová 3:6, 7:6 (7:4), 7:5
Juvanová - Cristianová 6:2, 6:4.
Británie - Francie 1:3
Dartová - Garciaová 1:6, 7:6 (12:10), 1:6
Barnettová, Nichollsová - Burelová, Mladenovicová 7:5, 3:6, 11:9.
Německo - Brazílie 3:1
Niemeierová - Haddadová Maiaová 7:6 (7:3), 3:6, 6:2
Friedsamová - Pigossiová 6:1, 6:0
USA - Rakousko 4:0
Pegualová - Grabherová 6:1, 6:3
Gauffová, McNallyová - Klaffnerová, Krausová 6:1, 6:4
23:00 Kanada - Belgie

Reklama