Hlavní obsah

Sparta - Slavia 3:3Reklama na fotbal. Sparta i po derby S zůstává v čele ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Schranz 0 : 1
54. Jurečka 0 : 2
59. Krejčí (penalta) 1 : 2
71. Zelený 2 : 2
85. Ogbu 2 : 3
90. Ousou (vlastní) 3 : 3
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty remizovali v sobotním utkání 27. kola Fortuna ligy v pražské derby se Slavií 3:3 a dál vedou tabulku o dva body. Domácí srovnali v nastavení po vlastním gólu Aihama Ousoua.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Jan Kuchta se snaží prosadit přes bráníího Igoha Ogbua ze Slavie v ligovém derby na Letné.

Článek
Fotogalerie

Slavia, která kvůli viróze v mužstvu nastoupila bez několika opor, nedokázala navázat na říjnový domácí triumf 4:0 nad Spartou a venku v lize popáté za sebou ztratila body. Letenští sice v nejvyšší soutěži nevyhráli poprvé po devíti vítězstvích, ale soutěžní sérii bez porážky protáhli už na 17 duelů. Naposledy nebodovali v říjnu v Edenu. Oba rivalové se vedle vzájemného souboje v nadstavbové části utkají v této sezoně ještě také 3. května na finále poháru.

Zatímco Sparta nastoupila v nejsilnější sestavě, Slavii trápila rozsáhlá marodka především v záloze. Mužstvo zasáhla viróza a kvůli nemoci scházeli Ševčík, Hromada, Zafeiris, Douděra a Kačaraba, zranění pak nepustilo do hry Lingra, Davida Juráska a Ewertona. Zbylou část čtyřzápasového disciplinárního trestu si odpykal Olayinka, který se navíc také nakazil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha během děkovačky s fanoušky po utkání proti Slavii.

Do hry se naopak vrátili uzdravení střední obránci kapitán Holeš a Ogbu a "červenobílí" stejně jako domácí nastoupili v rozestavení s třemi stopery. V základní sestavě se překvapivě dostalo na zimní posilu Pecha, který v ofenzivě spolupracoval s útočníky Van Burenem a Jurečkou.

Sparta byla i vzhledem ke slávistické marodce favoritem a do derby, které se po čtyřech zápasech v Edenu vrátilo na Letnou, vstoupila náporem. Hosté se ale rychle zvedli a ve 12. minutě poprvé zahrozili. Jurečkovu střelu vyrazil brankář Kovář, jenž si pak poradil i s dorážkou v podání Pecha, asistent rozhodčí pak navíc odmával ofsajd.

Letenští si vytvořili první velkou šanci měli až ve 34. minutě. Ve vápně se dostal v nadějné pozici k míči bývalý slávistický útočník Kuchta, střela mu ale vůbec nesedla. Ve 40. minutě nečekaně udeřili Vršovičtí. Po brejku nacentroval z pravé strany Jurečka a Schranz na zadní tyči v těžké pozici v pádu umístil balon do sítě. Slovenský univerzál, který nastoupil v derby na pozici levého halfbeka, se trefil počtvrté v ligové sezoně.

Ladislava Krejčího přemohly po derby emoce. Dvakrát dorovnat skóre, to jsem tady dlouho nezažil!Video: Sport.cz

Krátce po změně stran hlavičkoval po rohu těsně mimo domácí Čvančara. Jinak ale vstup do druhého dějství sparťanům nevyšel, na vlastní polovině ztratili několik balonů a v 54. minutě po špatné rozehrávce inkasovali podruhé. Po Masopustově centru se míč před střídající Matěje Juráska dostal až k Jurečkovi, který jej zblízka doklepl do sítě a k asistenci si připsal i gól.

Sparťané se ale rychle vrátili zpět do zápasu. Masopust ve vápně fauloval Haraslína a letenský kapitán Krejčí mladší, hrající 100. utkání v nejvyšší soutěži, z penalty se štěstím svou devátou brankou v ligovém ročníku snížil, i když si gólman Kolář na střelu sáhl.

Letenští ožili a vzápětí mohli srovnat, Haraslín však přečíslení dvou na jednoho zakončil pouze do hostujícího brankáře. Kolář poté v 67. minutě skvěle vytáhl Kuchtovu hlavičku, na druhé straně pak slávisté nevyužili brejk dvou na jednoho.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske po derby s SK Slavia Praha.

V 71. minutě sparťané srovnali. Sadílkův dlouhý aut prodloužil hlavou Krejčí mladší před branku, kde Čvančara ve skluzu zamířil do tyče a odražený balon poslal z několika kroků do sítě Zelený. Letenský halfbek, který působil ve Slavii, se prosadil poprvé v ligové sezoně.

Strhující průběh druhého poločasu nekončil. V 84. minutě domácí brankář Kovář fenomenálně vykopl stoprocentní šanci střídajícího Hronka na roh, ale po něm a Masopustově centru se hlavou prosadil Ogbu. Nigerijský stoper v osmém utkání v české lize poprvé skóroval.

Sparta se ale ještě jednou dokázala zvednout. Na dlouhý nákop si naběhl Höjer a jeho přihrávku z levé strany si na konci třetí minuty nastavení srazil do vlastní sítě Ousou. Švédský zadák na Letné podruhé za sebou prožil smolné derby, předloni v říjnu při předchozím duelu Slavie na Spartě dostal červenou kartu a jeho tým tehdy prohrál 0:1. Remízou 3:3 se rozešli pražští rivalové i v březnu 2018, kdy v závěru vybojoval bod vršovický tým.

27. kolo první fotbalové ligy:
Sparta Praha - Slavia Praha 3:3 (0:1)
Branky: 59. Ladislav Krejčí II z pen., 71. Zelený, 90.+3 vlastní Ousou - 40. Schranz, 54. Jurečka, 85. Ogbu. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Petřík (video). ŽK: Vitík, Kuchta, Laci, Čvančara, Ladislav Krejčí II - Pech, Masopust, Schranz, Hronek, Traoré. Diváci: 18.305 (vyprodáno).
Sparta: Kovář - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II - Wiesner, Sadílek (81. Laci), Kairinen, Zelený (76. Höjer) - Čvančara, Haraslín (76. Minčev) - Kuchta (82. Mabil). Trenér: Priske.
Slavia: Kolář - Ousou, Ogbu (87. Kričfaluši), Holeš - Masopust, Provod (70. Traoré), Oscar, Schranz (84. Hronek) - Pech (46. M. Jurásek), Jurečka (83. Tecl) - Van Buren. Trenér: Trpišovský.

Reklama