Hlavní obsah

Baník - Plzeň 2:1Boj o titul se Plzni vzdaluje. Viktoria padla v Ostravě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Tijani 1 : 0
59. Tijani 2 : 0
79. Hejda 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Plzně prohráli v 27. kole první ligy v Ostravě 1:2 a nevyhráli pátý z posledních šesti zápasů. Úřadující mistr ztrácí z třetí pozice osm bodů na vedoucí Spartu a šest bodů na Slavii.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva Libor Holík z Plzně a Srdjan Plavšič z Ostravy v souboji.

Článek

Vítězství Baníku zařídil dvěma góly nigerijský útočník Muhamed Tijani, který skóroval v obou poločasech. V 79. minutě snížil kapitán hostů Lukáš Hejda a v nastavení trefil střídající Matěj Vydra tyč. Viktoria v lize s Ostravou prohrála poprvé od srpna 2009 po 27 utkáních. Na hřišti Slezanů nebodovala v nejvyšší soutěži po 12 duelech. Svěřenci trenéra Pavla Hapala vyhráli druhé kolo po sobě a posunuli se na deváté místo.

Utkání nabralo od první minuty vysoké tempo a spád. Už ve třetí minutě zabránil Kaloč ve skluzu v poslední chvíli Chorému v téměř jisté gólové dorážce, aby hned z rychlého protiútoku Klíma vyzkoušel Staňka.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva David Buchta z Ostravy, Milan Havel z Plzně, Eneo Bitri z Ostravy, Jan Juroška z Ostravy.

V šesté minutě měli hosté další příležitost, jenže Vlkanova z první zamířil nepřesně. Vzápětí se domácí dostali zásluhou Juroškova průniku do dalšího kontru, jeho centr prudce hlavičkoval na bránu Plavšič a Staněk balon vyrazil pouze před Tijaniho, který už pohodlně rozvlnil síť. Ostrava doma v lize vstřelila gól po třech duelech.

Plzeň si poté vydobyla územní převahu a v 17. minutě mohla srovnat, ale šanci Chorého zlikvidoval Letáček. Až do začátku druhé půle domácí dokázali převahu soupeře eliminovat, zato po změně stran měla Viktoria během chvilky dvě velké možnosti na vyrovnání. Letáček však reflexivně pokryl Sýkorův volej, následnou dorážku a krátce nato nohou vychytal i Buchův průnik.

Ostrava byla nebezpečná hlavně z brejků a v 58. minutě ji po jednom z nich Tijani zajistil dvoubrankové vedení, když blízka hlavou usměrnil za Staňkova záda přihrávku Klímy. Dvaadvacetiletý Nigerijec si připsal pátý gól v ligové sezoně a v čele týmové tabulky střelců dorovnal Almásiho s Klímou. V české lize zaznamenal poprvé v kariéře v jednom utkání dvě branky.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva Milan Havel z Plzně, Jan Juroška z Ostravy.

Záhy Ostrava zajásala potřetí, jenže Bitriho trefu sudí Starý po poradě s viderozhodčím neuznal. Hosté se i z druhého direktu zvedli a poté, co znovu převzali iniciativu, Hejdovou hlavičkou v 79. minutě snížili. Třiatřicetiletý stoper skóroval premiérově v ročníku nejvyšší soutěže.

V závěru měla Plzeň obrovský tlak, do ostravského vápna létal míč za míčem a Vydra dokonce trefil v třetí minutě nastavení tyčku. Více ale hosté nestihli a venku v lize počtvrté za sebou nevyhráli, z toho potřetí prohráli. Naopak Baník doma v nejvyšší soutěži zvítězil po čtyřech zápasech.

27. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 2:1 (1:0)
Branky: 7. a 58. Tijani - 79. Hejda. Rozhodčí: Starý - Paták, Machač - Adámková (video). ŽK: Tijani, Šehič, Kaloč - Mosquera, Sýkora, Hejda. Diváci: 7100.
Ostrava: Letáček - Juroška, Bitri, Pojezný, Šehič - Kaloč - Buchta (90. Lischka), Klíma (78. Fleišman), Boula (68. Kuzmanovič), Plavšič - Tijani (78. Almási). Trenér: Hapal.
Plzeň: Staněk - Holík (86. Jirka), Hejda, Jemelka, Havel (33. Kopic) - Kalvach, Bucha (86. Květ) - Sýkora, Vlkanova (46. Vydra), Mosquera - Chorý (74. Durosinmi). Trenér: Bílek.

Reklama