Hlavní obsah

Č. Budějovice - Jablonec 5:1Budějovice deklasovaly Jablonec a po třech prohrách zabraly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Hora 1 : 0
21. Havel 2 : 0
45. Čmelík 3 : 0
53. Čoudek 4 : 0
59. Souček 4 : 1
70. Adediran 5 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Českých Budějovic zvítězili ve 28. kole první ligy nad Jabloncem 5:1. O góly Dynama se postaralo pět různých střelců. Už v prvním poločase se trefili Jakub Hora a Lukášové Havel a Čmelík, po změně stran na ně navázali Ondřej Čoudek, jenž se v nejvyšší soutěži prosadil poprvé, a Quadri Adediran. Mezi čtvrtou a pátou brankou domácích se vměstnal zásah hostujícího záložníka Daniela Součka, pro něhož šlo také o premiérovou ligovou trefu.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Radost fotbalistů Budějovic po gólu v síti Jablonce.

Článek

Jihočeši vyhráli v lize po sérii tří proher a posunuli se na dvanáctou příčku. Na svého dnešního soupeře, který desátým místem uzavírá prostřední nadstavbovou skupinu o umístění, ztrácejí dvě kola před koncem základní části tři body. Severočeši nezvítězili ve čtvrtém kole po sobě.

Dynamo zahájilo svůj snový zápas nenápadně. První branku vstřelilo v 18. minutě, když z přímého kopu podél zdi skóroval Hora. V ligové sezoně se prosadil podruhé.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Českobudějovický Lukáš Havel oslavuje svou trefu v duelu s Jabloncem.

Úvodní trefa spustila jihočeskou kanonádu. O tři minuty později přidali domácí druhý gól, nakrátko rozehraný roh využil stoper Havel, který skóroval počtvrté v ročníku nejvyšší soutěže. Do přestávky udeřily České Budějovice ještě jednou, když v nastaveném čase překonal jabloneckého gólmana Hanuše Čmelík. Domácí záložník je s pěti brankami nejlepším týmovým střelcem v ligové sezoně.

Trenér Severočechů Horejš, jenž České Budějovice roky trénoval a v minulosti za ně i řadu sezon odehrál, zkusil o poločase zvrátit vývoj vystřídáním dvou hráčů. Ale Jihočechy manévr jejich bývalého kouče, jenž je vedl ještě v minulé sezoně, nijak nerozhodil. V 53. minutě po centru Čmelíka vstřelil svůj první gól v nejvyšší soutěži osmnáctiletý obránce Čoudek.

Záchvěv naděje pak Jablonci přinesla 59. minuta, v níž snížil na 1:4 další střelecký ligový debutant Souček. Jenže tlak Dynama to nijak nesnížilo. O chvíli později po chybě jablonecké defenzivy měl vekou příležitost Čmelík. Po následném rohu zase po hlavičce českobudějovického kapitána Králika předvedl výtečný zákrok Hanuš.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Fotbalisté Budějovic nastoupili na Jablonec zostra a v 21. minutě vedli 2:0.

Promarněné šance však Dynamo moc mrzet nemusely. V 70. minutě nigerijský útočník Adediran po úniku přidal pátý gól domácích a svůj druhý zásah v české lize. Jablonec prohrál 1:5 i v lednu na Slavii.

Jihočeši potřetí v historii samostatné ligy vyhráli o čtyři branky, předtím se jim to naposledy povedlo v dubnu 1996 na hřišti Uherského Hradiště. Zároveň vyrovnali své střelecké maximum v jednom utkání. Pět gólů v zápase dali potřetí v dějinách nejvyšší soutěže a poprvé od září 1999, kdy si proti Příbrami připsali své nejvyšší vítězství v samostatné lize 5:0.

28. kolo první fotbalové ligy:
Dynamo České Budějovice - FK Jablonec 5:1 (3:0)
Branky: 18. Hora, 21. Havel, 45.+2 Čmelík, 53. Čoudek, 70. Adediran - 59. Souček. Rozhodčí: Nehasil - Matoušek, Hádek - Klíma (video). ŽK: Penner - Martinec, Hübschman. Diváci: 2895.
Č. Budějovice: Janáček - Čoudek, Havel, Králik (71. Broukal) - Čmelík (83. Potočný), Hora, Hellebrand, Čavoš, Penner (71. Sluka) - Adediran (79. Škoda), Čermák (71. Zajíc). Trenér: Nikl.
Jablonec: Hanuš - Heidenreich (46. Surzyn), Král, Martinec (68. Akpudje) - Souček, Hübschman, Šulc, Považanec (46. Jovovič), Polidar (78. Patrák) - Sejk (68. Černák), Chramosta. Trenér: Horejš.

Reklama

Související témata: