Hlavní obsah

Poprvé doma jako host, Horejš se s Jabloncem vrací na jih. Snad to skončí jako na podzim, doufá extrenér Dynama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo mu devatenáct, když fotbalové Prachatice vyměnil za budějovické Dynamo. Tenkrát sotva mohl tušit, že v aréně u Vltavy vydrží s krátkou přestávkou bezmála čtvrt století. David Horejš v černobílém dresu odehrál skoro dvě stovky prvoligových bitev a pak na jihu dlouho trénoval, odešel po minulé sezoně. V neděli odpoledne tam přijede už coby kouč Jablonce. A poprvé jako soupeř. „Ideální scénář? Aby to skončilo jako na podzim,“ usměje se při vzpomínce na jabloneckou výhru 3:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký trenér David Horejš poprvé přijede jako host do Českých Budějovic, kde hrál i trénoval.

Článek

Hned po červnovém losu se podíval, kdy jeho nový tým hraje v Budějovicích: 28. kolo, nedlouho před koncem základní části. „Prvně doma jako host. Bude to pro mě výjimečné, ale nostalgie půjde stranou. Chci se soustředit na náš tým, potřebujeme do nadstavby uhrát co nejvíc bodů," plánuje Horejš.

Být soupeřem Dynama? Tuhle roli poznal až loni na podzim. Jako hráč sice před třicítkou hostoval v Brně, ovšem v sezoně, kdy Budějovice hrály druhou ligu. „K Dynamu budu mít vždycky speciální vztah, dostal jsem tam velkou šanci v profifotbalu. Sleduju ho víc než ostatní ligové týmy, ale teď jsem na druhé straně," zdůrazní Horejš.

Pro osvěžení paměti: na Střeleckém ostrově trénoval áčko šest a půl roku v kuse a na jaře 2019 pomohl k návratu do ligy. „Často jsem opakoval, že nestrávím celou kariéru v jednom klubu. Odvedli jsme v Dynamu kus práce, a když jsem loni nedostal nabídku na novou smlouvu, chtěl jsem se posunout dál," vypráví Horejš.

Plácl si s jabloneckým bossem Miroslavem Peltou, jenž hledal náhradu za doyena Petra Radu, a vyměnil jih za sever. Fotbalově i klimaticky: „Počasí je tu trochu drsnější než v Budějovicích." Podzim Horejšovu novému týmu nesedl, Jablonec byl navzdory ofenzivnímu stylu až třetí od konce. I kvůli trestuhodné nedisciplinovanosti, zelenobílá parta pět z 16 podzimních duelů dohrávala v oslabení.

V Budějovicích se mohl Horejš dlouho opřít o trpělivost vedení – a totéž zatím platí i v Jablonci. „Mužstvo má jasnou tvář a hráči vědí, co mají na hřišti dělat," popsal Pelta, proč dal fotbalovému fanatikovi důvěru i po zpackaném podzimu.

Vyplatilo se, Jablonec se zvedl a v jarní tabulce je pátý. „Po remíze se Zlínem ve druhém letošním zápase bychom tomu nevěřili," poznamená Horejš. Jeho chlapci byli před víkendem osmí, dva body nad hranou nejhorší ligové šestky. Teoreticky můžou stihnout i posun do skupiny o titul, od šesté Olomouce je dělí šest bodů.

„V novém prostředí nějaký čas trvá, než si všechno sedne. Trochu mi to připomíná první sezonu po postupu do ligy s Budějovicemi: na podzim jsme byli poslední, přesto jsme to do konce základní části dotáhli na sedmé místo," vypráví Horejš. „V Jablonci nám pomohlo, že jsme si pojmenovali věci, které nás na podzim stály body. Plusem bylo zimní soustředění ve Španělsku i příchod stopera Krále, v defenzivě jsme s ním získali velkou jistotu."

Čtyři soutěžní porážky v řadě, skóre 2:12 a jen bod nad barážovým pásmem. Dynamo je na první pohled schůdný soupeř, ale... „Budějovice třeba v semifinále poháru na Spartě odehrály skvělý zápas. Po zimním příchodu trenérů Nikla se Zápotočným se jejich hra ohromně zvedla," pokloní se Horejš. „Spoustu hráčů znám a těším se na ně." Taky si říkáte, jestli po příjezdu na stadion ze zvyku nepůjde do kabiny Dynama? „Kdepak, pohlídám si to," poví s úsměvem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články