Hlavní obsah

Německo - Finsko 3:4SESTŘIH: Obhájci trofeje ovládli přestřelku a protrápili se k výhře

Aktualizováno

Hokejisté Finska slaví v domácím prostředí první výhru na letošním MS. Po páteční prohře 1:4 USA si hráči Suomi v Tampere alespoň částečně udobřili fanoušky vydřenou výhrou 4:3 nad Německem. Dvěma góly k úspěchu obhájců titulu přispěl Sakari Manninen, v 54. minutě rozhodl Mikko Lehtonen. Německu k první výhře na turnaji nepomohl ani gól a asistence Marcela Noebelse.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - FinskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Souboj týmů, které v pátek vstupní zápasy prohrály, začal lépe pro domácí. Zatímco Schütz šanci nevyužil, v 10. minutě otevřel skóre Armia, který se trefil přesně k tyči. Němci následně nedotáhli dvě slibné příležitosti, ještě v první třetině se jim ale podařilo vyrovnat, poté co za brankářem Olkinuorou skončil poskakující puk po tečované střele Noebelse.

Ve druhé části se Němcům podařilo dostat do vedení. Poté co nevyužili přesilovou hru, pokračovali v tlaku, nedovolili soupeři vystřídat všechny unavené hráče a Wissmann se trefil přesně od modré čáry. A s Finy mohlo být hůře, Sturm ale trefil jen tyč.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Po tomhle puku se finský brankář Jussi Olkinuora stačil jen ohlédnout

Místo Olkinuory vzápětí inkasoval jeho protějšek Strahlmeier, který nestačil na tvrdou střelu Manninena. Útočník, který se v aktuální sezoně neprosadil do kádru Vegas v NHL, skóroval o 107 sekund později podruhé. V přesilové hře pohotově bekhendem dorazil Rantanenovu střelu.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Ve 39. minutě trefil Kapanen tyč a následně se opakovala situace před druhým finským gólem. Místo navýšení vedení skóroval soupeř, 19 sekund před koncem druhé třetiny v přesilovce vyrovnal Peterka. Hned na začátku třetí části mohl Finsku vrátit vedení Kakko, brejk ale ideálně nezakončil. Vzápětí se neprosadil ani Manninen, který byl ve 44. minutě blízko hattricku. Šance skórovat ale měli i Němci, kapitán Moritz Müller trefil od modré čáry horní tyč.

Nerozhodný stav změnil v 53. minutě pohotově dorážející Lehtonen, který zakončil akci Rantanena a zápas rozhodl. Soupeř nedokázal vyrovnat ani v závěrečné power play.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Tampere):
Německo - Finsko 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Noebels (Fischbuch, Kastner), 33. Wissmann (Kastner, Noebels), 40. Peterka (Kahun, Tiffels) - 10. Armia (Kakko, Määttä), 35. Manninen (Kapanen, Koivisto), 36. Manninen (Rantanen, Lehtonen), 53. Lehtonen (Rantanen, Hartikainen). Rozhodčí: Štolc (Švýc.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Davis (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 11 712.
Německo: Strahlmeier - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber - Tiffels, Kahun, Peterka - Sturm, Ehl, Soramies - Noebels, Fischbuch, Kastner - Schütz, Tuomie, Stachowiak. Trenér: Kreis.
Finsko: Olkinuora - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, J. Sallinen, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.

Reklama