Hlavní obsah

Lotyšsko - Norsko 2:1SESTŘIH: Lotyši po senzaci s Českem vydřeli další výhru

Aktualizováno

Hokejisté Lotyšska navázali na mistrovství světa v základní skupině B na pondělní výhru v prodloužení nad českým týmem a dnes porazili v Rize Nory 2:1. Domácí tým si připsal druhý úspěch na turnaji díky dvěma gólům ve druhé třetině během 39 sekund, soupeř už dokázal jen snížit. Vítěznou branku vstřelil v končící 24. minutě útočník Toms Andersons.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Lotyšsko - NorskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Už ve čtvrté minutě se před strážce domácí branky Šilovse dostal Oldena, překonat ho však nedokázal. Následovala série přesilovek, ani jeden ze soupeřů však početní výhodu nezužitkoval. Těsně před přestávkou zakončoval samostatné přečíslení tří na dva Valkvae Olsen, Šilovs ho vychytal a poradil si i s následnou bekhendovou dorážkou Berga-Paulsena.

V úvodu druhé třetiny neproměnil obrovskou možnost Abols, ale nemusel smutnit dlouho. Berg-Paulsen šel o chvilku později na trestnou lavici, a když už se zdálo, že si odpyká celé dvě minuty, o tři sekundy jeho trest zkrátil právě aktivní Abols. Jen krátce nato navíc Keninš přihrávkou z jednoho kruhu na druhý nabil Andersonsovi a ten ranou z první zvýšil na 2:0.

V polovině zápasu měli Lotyši jedinečnou možnost utkání takřka definitivně rozhodnout, ale opak byl pravdou. Přesilovku pět na tři dlouhou 102 sekund totiž promarnili a chvíli na to, co se počet hráčů na ledě vyrovnal, snížil ve 35. minutě Hoff, jenž vzal na sebe zakončení při přečíslení dvou na jednoho a prostřelil Šilovse.

Po opatrném úvodu třetí části mohl vyrovnat Nörstebö, domácí se s trochou štěstí ubránili. Norové pak měli k dispozici přesilovku, jenže gólman Haukeland vzápětí poslal kotouč při snaze o rozehrávku do hlediště, takže se hrálo čtyři na čtyři. Prostoru na ledě využili Lotyši, když připravili šanci pro Balinskise, ten ale Haukelanda tváří v tvář nepřekonal.

Závěr utkání nabídl dramatické chvilky. Nory zbytečně oslabil v 57. minutě faulující Martinsen. V přesilovce pálil velmi dobře bez přípravy Daugavinš, ale Haukeland udržel šance Norů na zvrat. Přesně po 58 odehraných minutách se však proti pravidlům provinil také domácí Zile. Norsko si vyžádalo oddechový čas a následně hrálo bez gólmana. Ani přes závěrečný tlak a 71 sekund přesilovky šest na čtyři už ale Seveřané skórem nepohnuli.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):
Lotyšsko - Norsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Abols (Balcers, Daugavinš), 24. Andersons (Keninš) - 35. Hoff (H. Salsten). Rozhodčí: Bloski (Kan.), Schrader (Něm.) - Davis (USA), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 6872.
Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Keninš, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Džerinš, Rihards Bukarts - Krastenbergs. Trenér: Vitolinš.
Norsko: Haukeland - Nörstebö, Lilleberg, Johannesen, Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul, Hansen - Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen - Olden, Trettenes, Martinsen - E. Salsten, K. A. Olimb, Haga - Vesterheim, H. Salsten, Hoff. Trenér: T. Johansson.

Reklama