Hlavní obsah

Sparta - Bohemians 2:1Sparta udolala Bohemians a titul má na dosah

MinutaMin. Tým Hráč Akce
58. Jánoš 0 : 1
69. Krejčí (penalta) 1 : 1
85. Kuchta 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty ve třetím kole ligové nadstavby po obratu udolali doma Bohemians 1905 2:1 a jsou krok od mistrovského primátu. Letenští dva zápasy před koncem sezony vedou tabulku skupiny o titul o osm bodů před druhou Slavií a už večer mohou slavit svůj první titul od roku 2014, pokud Vršovičtí nezvítězí nad Plzní. K jistotě triumfu v soutěži schází sparťanům bez ohledu na zbylé výsledky rivala z Edenu bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jindřišek z Bohemians a Ladislav Krejčí (vpravo) ze Sparty Praha v souboji o míč.

Článek
Fotogalerie

"Klokany" poslal v pražském derby do vedení v 58. minutě Adam Jánoš, ale v polovině druhého dějství srovnal z penalty Ladislav Krejčí mladší a v 85. minutě dokonal obrat Jan Kuchta. Sparta porazila Bohemians potřetí z posledních čtyř ligových zápasů a podruhé za sebou a natáhla sérii bez prohry už na 20 kol. "Klokani" naopak v nejvyšší soutěži potřetí po sobě nezvítězili a mají stejně bodů jako Slovácko, které s nimi bojuje o čtvrtou příčku, znamenající účast v pohárech.

Sparťanský trenér Priske udělal tři změny v základní sestavě oproti vítěznému derby se Slavií. Jen na lavičce začali Vydra se Sadílkem, Haraslína pak nepustilo do hry zranění. Bohemians postrádali po dohodě klubů Drchala, který v Ďolíčku hostuje z Letné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Karabec (vlevo) ze Sparty Praha a Adam Jánoš z Bohemians v souboji.

Domácí před vyprodaným stadionem zahrozili jako první, kapitán Krejčí mladší ale po dlouhém autu a nejistém vyběhnutí gólmana Valeše hlavičkoval těsně nad. Na druhé straně zastavil Matouškův únik stoper Panák, hrající 100. ligové utkání.

Sparťané sice podle očekávání více kontrolovali míč, ale hosté s nimi drželi krok a v první půli je příliš nepouštěli do šancí. Ve 23. minutě pálil vedle aktivní Krejčí. Na opačné straně vzápětí domácí podržel brankář Kovář, který vyrazil Hálovu střelu. Letenští dostali v úvodním dějství hned čtyři žluté karty, z toho Kuchta s Kairinenem čtvrtou, znamenající trest v příštím kole.

Po změně stran Priske hned dvakrát vystřídal a místo Zeleného s Kairinenem nasadil Höjera se Sadílkem. Domácím ale vstup do druhé půle vůbec nevyšel. Kovaříkův pokus z přímého kopu v 53. minutě ještě Kovář vyškrábl na roh, o pět minut později už ale "Klokani" vedli. Povedenou kombinaci zakončil po Puškáčově přiklepnutí střelu do horního rohu Jánoš, jenž se prosadil proti bývalému klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians se radují z gólu na 1:0.

Trápícím se sparťanům pomohl k vyrovnání kuriózní chybou gólman Valeš. Brankář Bohemians si ve snaze rozehrát posunul před sebe míč, ale nevšiml si, že ve vápně zůstal Kuchta. Poté, co ho domácí útočník obral o balon, fauloval a z penalty v 69. minutě srovnal Krejčí. Letenští měli výhodu pokutového kopu v šestém z posledních sedmi kol. Sparťanský kapitán vstřelil třináctý ligový gól v sezoně.

Domácím se ani po vyrovnání příliš nedařilo, přesto nakonec dokázali strhnout vítězství na svou stranu. Höjerův nákop sklepl Krejčí mladší ke Kuchtovi a ten v 85. minutě usměrnil míč ke vzdálenější tyči. Bývalý útočník Bohemians skóroval počtrnácté v ligovém ročníku. Závěr už sparťané ubránili a doma v nejvyšší soutěži pošestnácté po sobě neprohráli.

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 2:1 (0:0)
Branky: 68. Ladislav Krejčí II z pen., 85. Kuchta - 58. Jánoš. Rozhodčí: Szikszay - Kubr, Volf - Orel (video). ŽK: Kairinen, Zelený, Karabec, Kuchta - Jánoš, Kovařík, Prekop, Valeš. Diváci: 17.155.
Sparta: Kovář - Vitík, Panák (63. Laci), Sörensen - Mejdr, Kairinen (46. Sadílek), Ladislav Krejčí II, Zelený (46. Höjer) - Karabec (77. Mabil), Minčev (77. Daněk) - Kuchta. Trenér: Priske.
Bohemians: Valeš - Hůlka, Křapka, Vondra - Köstl, Jánoš (75. Beran), Jindřišek, Kovařík (75. Dostál) - Hála (83. Morávek), Matoušek (53. Puškáč) - Prekop (83. Mužík). Trenér: Veselý.

Reklama