Hlavní obsah

Karviná - Zlín 4:1Karviná se do nejvyšší soutěže vrátila kanonádou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Mikúš 1 : 0
27. Budínský 2 : 0
34. Svozil 3 : 0
48. Tkáč 3 : 1
53. Bartl 4 : 1
Záznam online reportáže

Nováček Fortuna ligy z Karviné má za sebou parádní vstup do nejvyšší soutěže. Karviná v sobotním duelu rozdrtila Zlín 4:1, když si domácí vypracovali třígólový náskok už během první půle.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Karviné se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Karvinský trenér Tomáš Hejdušek při své ligové premiéře zařadil do základní sestavy čtyři nové hráče. Do branky se postavil Lapeš, který dosud chytal jen v MSFL v Hlučíně. Obranu vyztužili Svozil z Baníku a Slovák Čurma a zálohu Papalelé z Kapverdských ostrovů. Zlín se v ligové přestávce rozloučil hned s deseti fotbalisty, ale trenér Pavel Vrba nasadil jen dvě posily. Do obrany se z Kypru vrátil klubový odchovanec Čelůstka a na hrotu se objevil exteplický Žák.

Diváci čekali na gól jen šest minut, než Budínský našel z přímého kopu Mikuše a slovenský obránce se po tříleté přestávce zapsal podruhé mezi ligové střelce. Ve 27. minutě Budínský vypálil z dálky a míč se od obránce Simerského odrazil podruhé do zlínské sítě. Karvinský kapitán se trefil v lize poprvé od září 2021, kdy dal gól ještě v dresu Baníku.

O sedm minut později se opakovala situace před prvním gólem. Budínský poslal z přímého kopu míč do šestnáctky, Svozil zakončil přesnou hlavičkou a oslavil svůj návrat na trávník po vážném zranění kolena. Karvinští z třetí střely na branku potřetí skórovali.

A pro Zlín, který uhájil prvoligovou příslušnost až v červnové baráži s Vyškovem, mohlo být ještě hůř. Těsně před přestávkou ale Bartlovu tvrdou střelu z dálky zastavilo břevno.

Trenér Vrba reagoval po přestávce trojnásobným střídáním. Jeden z nových hráčů na hřišti Tkáč už po třech minutách zužitkoval Fantišovu přihrávku a snížil na 3:1. Po gólovém půstu v minulé sezoně, z níž většinu promarodil, tak navázal na předchozí ročník, v němž dal šest branek.

Zlínská naděje na zvrat však trvala jen pět minut. Pak Papalelé na levé straně zamotal hlavy obráncům a jeho centr proměnil Bartl ve čtvrtý gól. Blízko ke zmírnění debaklu měl v 70. minutě Žák, ale Boháč vykopl míč z brankové čáry.

Nadšeně bojující nováček nadále útočil, další střelou se blýskl Budínský. Skóre už se však nezměnilo. Karviná doma v lize porazila Zlín po třech zápasech. V nejvyšší soutěži dala naposledy čtyři góly téměř přesně před čtyřmi lety právě svému dnešnímu soupeři na jeho hřišti.

1. kolo první fotbalové ligy:
MFK Karviná - FC Zlín 4:1 (3:0)
Branky: 6. Mikuš, 27. Budínský, 34. Svozil, 53. Bartl - 48. Tkáč. Rozhodčí: Vokoun - Kubr, Mokrusch - Klíma (video). ŽK: Simerský, Slončík, Vukadinovič (všichni Zlín). Diváci: 2967.
Karviná: Lapeš - Čurma, Svozil, Krčík, Mikuš - Boháč (72. D. Žák), Budínský - Memič (63. Moses), Bartl (72. Málek), Papalelé (84. Akinyemi) - Ezeh (63. Doležal). Trenér: Luhový.
Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Didiba (46. Vukadinovič), Čelůstka - Kolář - Reiter (46. Slončík), Janetzký, Dramé (46. Tkáč) - Fantiš, F. Žák (72. Kovinič). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: