Hlavní obsah

Liberec - Ostrava 3:1Baník nenakopla ani penalta, z ligové premiéry nemá ani bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Kpozo (vlastní) 1 : 0
41. Červ 2 : 0
47. Tetour 2 : 1
64. Doumbia 3 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slovanu Liberec na startu Fortuna ligy dosáhli na tři body, když v neděli na domácí půdě porazili Baník Ostrava 3:1. Hostům svitla naděje ve druhé půli, kdy proměnil penaltu Tetour a snížil na rozdíl gólu. Severočeši ale dokázali náskok znovu navýšit a Baník odjel domů s prázdnou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Liberce se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí porazili Baník v lize poprvé po šesti zápasech a třech remízách po sobě a stejně jako vloni v prvním kole zvítězili. Trenérovi Slovanu Luboši Kozlovi vyšel souboj s bývalém klubem, kde působil před angažmá na severu Čech. Ostrava potřetí za sebou v úvodním kole sezony prohrála.

V Liberci se od úvodu hrál ofenzivní fotbal. V deváté minutě vypálila jedna z posila Baníku Kpozo mimo, na opačné straně v ještě větší šanci po centru hlavičkoval těsně mimo Fukala. V 19. minutě už Severočeši vedli. Tupta vysunul Ghaliho, jenž nacentroval z levé strany a dezorientovaný Kpozo si hlavou v soutěžní premiéře za Slezany vstřelil vlastní gól. Liberec dal doma Baníku branku po třech duelech, obě vzájemná utkání v minulé sezoně skončila 0:0.

Téměř okamžitě mohl po velké chybě v domácí rozehrávce odpovědět Almási, ale přízemním pokusem zblízka minul. Neprosadil se ani druhý z ostravských útočníků Kubala, který ve 33. minutě z druhé strany ve vápně napálil břevno. Z protiakce minul ve slibné pozici liberecký Tupta. Následně Baník přišel o zraněného stopera Bitriho a trenér Hapal místo něj nasadil do hry dalšího útočníka Tanka.

V 41. minutě už Severočeši zvýšili. Na Fukalův centr z pravé strany si naběhl Červ a zcela osamocený z malého vápna nedal hlavičkou brankáři Letáčkovi šanci. Liberecký spíše defenzivněji laděný záložník si připsal sedmý ligový gól.

Hned po přestávce se Slezané dostali zpět do hry. Chaluš podle rozhodčího Petříka ve vápně fauloval Tanka a Tetour ve 47. minutě z penalty nezaváhal. Uzdravený ostravský záložník skóroval hned ve svém prvním soutěžním duelu po vyléčení zranění.

Na druhé straně Frýdkovu střelu vyrazil Letáček. V 64. minutě si už domácí opět pojistili náskok. Mikula přiťukl Doumbovi a ten povedenou ranou z prostoru těsně za vápnem zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Středopolař z Pobřeží slonoviny skóroval ve druhém utkání české ligy po sobě.

Hosté pak ožili po prostřídání sestavy, brankář Vliegen však vychytal v 80. minutě Tanka a po následném rohu i Šína. Na opačné straně zamířil těsně mimo Ghali a dnešní 23. narozeniny gólově neoslavil.

1. kolo první fotbalové ligy:
Slovan Liberec - Baník Ostrava 3:1 (2:0)
Branky: 19. vlastní Kpozo, 41. Červ, 64. Doumbia - 47. Tetour z pen. Rozhodčí: Petřík - Slavíček, Matoušek - Kocourek (video). ŽK: Purzitidis, Červ, Ghali - Almási, Tetour, Ewerton. Diváci: 3338.
Liberec: Vliegen - Plechatý, Chaluš (80. Prebsl), Purzitidis - Fukala, Červ (79. Varfolomejev), Doumbia, Ghali - Frýdek (61. Višinský) - Kulenovič (71. Horský), Tupta (61. Mikula). Trenér: Kozel.
Ostrava: Letáček - Blažek, Bitri (37. Tanko), Lischka - Juroška (68. Ndefe), Kaloč (68. Boula), Tetour (68. Šín), Kpozo (85. Šehič) - Ewerton - Kubala, Almási. Trenér: Hapal.

Reklama