Hlavní obsah

Kennedy a já. Sportovní hvězda chce být viceprezidentem Spojených států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochroumanou achilovku už téměř vyléčil, teď se zaměřil na jiný cíl. A poměrně netradiční. Hvězdný quarterback amerického fotbalu Aaron Rodgers hodlá usilovat o post viceprezidenta USA. Nezávislý kandidát Robert J. Kennedy Jr. jej má mezi dvojicí finalistů pro pozici svého volebního parťáka.

Foto: Profimedia.cz

Aaron Rodgers chce být viceprezidentem Spojených států.

Článek

Marně hledat podobnou analogii v českých končinách a přirovnání kupříkladu Jaromíra Jágra k funkci první dámy přece jenom i v nadsázce hapruje. A ani Jiří Šlégr coby někdejší poslanec se v tomto ohledu neosvědčí.

Situace je to pro americkou politicko-sportovní scénu bezprecedentní. Pro možná nejpodobnější případ se musíme vydat na Ukrajinu. Vitalij Kličko coby boxer pronikl do vyšší politiky už během aktivní kariéry, již nakonec kvůli starostování Kyjevu i definitivně uzavřel.

Jenže Kličko byl individuálním sportovcem, zatímco na Rodgerse spoléhá kompletní organizace New York Jets. Zbídačená organizace, nutno říct, která už roky zoufale touží aspoň po záblesku úspěchu.

Ten měl právě zařídit nyní čtyřicetiletý Rodgers, jehož v rámci obrovité výměny Jets loni přivedli z Green Bay Packers. Ovšem nastal první ostrý zápas, čtyřnásobný nejužitečnější hráč NFL se zranil a přišel o celou sezonu.

Teď kvůli jeho politickým ambicím hrozí, že zmešká i tu následující, která se naplno rozjede v září. Je tak dost dobře možné, že zatímco se budou Jets ve svém tréninkovém centru ve Florham Parku chystat na dalšího soupeře, Rodgers bude o necelou hodinku jízdy dál na Lafayette College řečnit v rámci úvodní viceprezidentské volební debaty.

Foto: Profimedia.cz

Quarterback Aaron Rodgers (vlevo) předává Baracku Obamovi dres Green Bay Packers.

Napřed mu ale musí dát Robert J. Kennedy Jr. zelenou. Sedmdesátiletý synovec bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho se momentálně rozhoduje mezi Rodgersem a někdejším profesionálním wrestlerem Jessem Venturou, kteří jej na rozdíl od dalších vytipovaných „running mates“ neposlali k šípku. S jedním z nich se pak coby nezávislý kandidát pokusí vyzrát na republikána Donalda Trumpa a demokrata Joea Bidena.

Jenže zrovna velké šance Kennedy a spol. nemají. Server The Athletic připomíná, že jen osm kandidátů mimo republikánskou a demokratickou stranu se v historii Spojených států dostalo v prezidentských volbách přes deset procent. Podle průzkumů by se mohl Kennedy pohybovat kolem třináctky, což je pořád zatraceně málo.

„Rodgers může Kennedymu pomoci svou sílou na sociálních sítích. Na X ho sleduje 4,5 milionu lidí, na instagramu 2,3 milionu. Je jedním z nejznámějších sportovců vůbec,“ zmiňuje zámořský reportér Zack Rosenblatt.

Společná kampaň dvou velkých odpůrců vakcinace proti covidu-19 už i možná začala, vždyť na konci února zveřejnili společnou - téměř rodinnou - fotku, jak se procházejí po horách.

Ale zatímco neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a v tomto případě i po týmech, Jets si mohou hlavu ukroutit. Konečně svitlo na lepší časy, pak rupla achilovka, půl roku čekali… Než přišla další rána.

Dlouhých čtrnáct let se marně sápají po účasti v play off, po sportovní stránce platí za nejvysmívanější organizaci napříč NFL (kdyby šlo o mravní hodnoty, nechtěný titul neotřesitelně svírají Washington Commanders). Na postu quarterbacka čili chlapíka, který je pro tým nejdůležitější (a většinou i nejlépe placenou) osobou, Jets strádají.

Pokud by se Rodgers skutečně vydal do volebního bludiště, museli by Jets společně s vedením NFL vymyslet, jak s nezvyklou situací naložit.

Hvězda si v nadcházející sezoně vydělá přes 37 milionů dolarů (zhruba 854 milionů korun), byť díky trochu neortodoxnímu sestavení smlouvy zaplní prostor pod platovým stropem Jets jen 17 miliony. I tak je to hodně za někoho, kdo by kvůli kampani zřejmě přišel o většinu „pracovního“ týdne. A kdo ví, jestli vydrží zpropadená achilovka.

Reklama

Související témata:
Kandidáti na prezidenta USA