Hlavní obsah

NFL na rozdíl od NBA a NHL sníží četnost testování očkovaných hráčů

Liga amerického fotbalu NFL se rozhodla reagovat na rostoucí čísla nakažených koronavirem opačně než basketbalová NBA či hokejová NHL. Zatímco tyto soutěže v minulých dnech zvýšily testování hráčů, NFL počet testování mezi asymptomatickými a očkovanými hráči snížila.

Foto: Jon Durr, Reuters

Harrison Smith (22) z Minnesoty Vikings a David Montgomery (32) z Chicaga Bears.

Článek

Vedení NFL o méně častém testování očkovaných hráčů rozhodlo po dohodě s hráčskou unií v sobotu. Krok je v souladu s pokyny Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), jež doporučuje "diagnostické testování" pouze pro očkované s příznaky či ty, kteří jsou blízkými kontakty, a "screeningové testování" jen pro neočkované.

NFL dosud vyžadovala, aby očkovaní hráči, jichž je v soutěži 95 procent, byli testováni pravidelně každý týden. Hráčská unie po nárůstu případů volala po denním testování očkovaných, poté ale souhlasila s "cíleným testováním".

Basketbalová NBA v průběhu sezony testování očkovaných hráčů nevyžadovala, ale nyní hodlá frekvenci testování zvýšit. Hokejová NHL testovala hráče každé tři dny, ale minimálně do 7. ledna se vrátila k dennímu testování.

"Myslím, že NFL nyní provádí bezpečný experiment toho, jak by mohl vypadat náš nový normální život. Nemůžeme pokračovat v tom, že budeme pravidelně testovat lidi, kteří jsou jinak zdraví, bez příznaků a s třemi dávkami vakcíny, jen kvůli tomu, abychom objevili asymptomatického jedince, který by mohl být pozitivní," řekl agentuře AP plicní lékař Vin Gupta, jenž v otázkách covidu-19 radí týmům Seattle Seahawks z NFL a Seattle Mariners z baseballové MLB.

Minulý víkend se kvůli šíření koronaviru nehrály tři zápasy NFL. Hokejová NHL dokonce od středy do neděle zastavila provoz a odložila už 49 utkání.

Reklama

Související témata: