Hlavní obsah

Oslava bez českého mistra. Ten míří do profesionální evropské ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký fotbal slaví 30 let existence nejvyšší české soutěže, ale nebude u toho její nejlepší tým posledních let. Prague Lions totiž kývli na lákavou nabídku z European Football League a od června budou bojovat v jediné profesionální evropské soutěži.

Foto: Česká asociace amerického fotbalu

Na quarterbacka Jana Dundáčka budou Vysočina Gladiators spoléhat i letos.

Článek

„Vybavuju si začátky v roce 1994, měli jsme čtyři mužské týmy v jedné soutěži a asi 150 členů. Teď už máme na 70 týmů v sedmi kategoriích a skoro 5000 členů,“ těší progres šéfa České asociace amerického fotbalu Filipa Hobzu.

Elitní Snapbacks liga startuje o víkendu s týmy z Bratislavy, Nitry, Ostravy a Přerova v jedné skupině a ve druhé s kluby z Brna, Ústí nad Labem, Jihlavy a Znojma, které se vrací z mezinárodní rakouské soutěže. Finálový Tipsport Czech Bowl se hraje 16. července v Jihlavě, která je i největším favoritem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČAAF (@caaf_cz)

„Czech Bowl v Jihlavě v roce 2021 byl naprosto skvělý, hrálo se za tmy, byla to paráda. Doufám, že to tak bude i letos a my se tam především dostaneme,“ říká running back Gladiators Jan Dunovský.

„Nepřišli jsme ligu vyhrát, ale ovládnout,“ s úsměvem hlásí nový hlavní kouč Vysočina Gladiators Matěj Večes. Mistr z roku 2021 bude spoléhat na zkušeného quarterbacka Jana Dundáčka.

Největším sokem týmu z Jihlavy by měli být Ostrava Steelers. Přímé přenosy bude vysílat stanice Premier Sport 2.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Prague Lions 🏈 (@praguelions)

Lions zatím výrazně posilovali kádr směrem k evropské lize. „Můžeme mít čtyři americké posily a šest evropských, zbytek týmu je český. S kádrem, který máme, bychom se mohli dostat do play off,“ věří prezident klubu Michal Kozlíček.

„Domácí liga přišla o velmi silný tým, ale věřím, že z účasti Lions v ELF bude profitovat celý americký fotbal u nás,“ dodal Hobza.

Reklama

Související témata: