Hlavní obsah

Mission Impossible? Americký kouč zvládl v Praze tři výzvy, teď už tu zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má rád výzvy. A tak se před 21 lety Zach Harrod postupně pustil hned do tří přetěžkých úkolů. Vyrazil šířit víru do jedné z nejvíce ateistických zemí Evropy. Hrát a trénovat sport, který je v jeho rodných Spojených státech jasně nejpopulárnější, na kontinent, kde slovo fotbal je synonymem jiného odvětví. A naučit se jazyk, který je podle jedné studie pro Američany jedním ze tří nejtěžších na světě. O tom, jak se mu povedlo obstát, ale i o blížícím se Super Bowlu mluví kouč amerických fotbalistů Prague Lions v podcastu Mixzóna.

Hostem podcastu Mixzóna byl Zach Harrod, trenér amerického fotbalu.

 
Článek

V Česku bude krátce po půlnoci z neděle na pondělí, když se ve většině amerických domácností zastaví život. Přenos ze Super Bowlu, tedy finálového zápasu NFL, tradičně dosahuje sledovanosti, jíž se ostatní sportovní i nesportovní televizní pořady ani nepřiblíží.

„Má něco pro každého. Kdo sleduje americký fotbal, chce vidět ten zápas. Kdo nemá zájem o zápas, je zvědavý na reklamy o pauzách. Koho nebaví ani ty, chce se podívat na halftime show. Perfektně to sedí k americké kultuře,“ popisuje Harrod.

Obsazení letošního vrcholu sezony je následující: o Lombardi Trophy pro vítěze NFL se střetnou týmy Kansas City Chiefs a Philadelphia Eagles, přestávková show bude v režii zpěvačky Rihanny.

Super Bowl na obrazovce
Vrchol letošní sezony NFL mohou fanoušci sledovat v noci z neděle na pondělí na kanálech O2 TV Sport a Premier Sport 2, a to i s obsáhlým předzápasovým studiem. Vůbec poprvé v historii vysílání NFL bude k Super Bowlu studio živě (start v neděli ve 23.40 hodin na Premier Sport 2). Moderátor Jan Štiegler přivítá mezi hosty například Ondřeje Horáka, komentátora Ladislava Faba a jako expert dorazí legendární Jan Dundáček.

A Harrod stráví noc po boku dalších hráčů a funkcionářů z týmu Prague Lions. „Pořád je pro mě divný se dívat v noci. V Americe jsem měl před sebou ještě večer, tady když skončí zápas, pomalu začíná pracovní den,“ vypráví Harrod výbornou češtinou.

Bylo léto 2002, Česko zrovna čelilo ničivým povodním, když Harrod přicestoval s programem Athletes in Action, který spojoval křesťanství a sport. Souhrou náhod, kdy doprovázel jednu z roztleskávaček do Prahy, se dostal k týmu Prague Lions, a vzniklo spojení, které trvá už dvě dekády. O pár let později tu potkal svoji současnou manželku. „A to už bylo jasný, že tady umřu,“ směje se.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Coach Zach Harrod (@zachharrod)

Lions pod jeho vedením čeká vstup do prestižní Evropské ligy, další výrazný krok na cestě amerického fotbalu v českých podmínkách. „Jasně, občas si musím připomínat, že to tady není sport číslo jedna. Ale já ten sport miluju a je pro mě nejlepší na světě,“ ujišťuje vousatý sympaťák původem z Chicaga.

V hodinovém povídání v Mixzóně prozrazuje i svůj tip na vítěz Super Bowlu, rozebírá největší hvězdy NFL, řeší, kdy by se mohl v nejlepší lize světa objevit i český hráč, a odhaluje i své propojení s možná nejlepší lyžařkou historie Mikaelou Shiffrinovou.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: