Hlavní obsah

Washington v NFL změnil za rekordní sumu vlastníka, bývalý majitel dostal pokutu

Vedení ligy amerického fotbalu NFL schválilo prodej klubu Washington Commanders za rekordní sumu 6,05 miliardy dolarů (130 miliard korun). Zároveň nyní již bývalého majitele Dana Snydera potrestalo pokutou 60 milionů dolarů za sexuální obtěžování zaměstnankyně a finanční podvody. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Fotobanka Profimedia

Bývalý majitel klubu NFL Washington Commanders Dan Snyder.

Článek

Klub koupila skupina kolem podnikatele Joshe Harrise, do níž patří i basketbalová legenda Magic Johnson. Ve vlastnictví mají tito partneři také týmy New Jersey Devils z hokejové NHL a Philadelphia 76ers z basketbalové NBA.

Dosud nejvyšší sumou za prodej severoamerického sportovního klubu bylo loňských 4,65 miliardy dolarů (téměř 100 miliard korun), za něž změnili v NFL majitele Cleveland Browns.

Snyder koupil klub Washington Redskins v roce 1999 za 800 milionů dolarů. V roce 2020 po nátlaku organizací bojujících za práva původních obyvatel, podle nichž byl název "Rudokožci" urážlivý, rozhodl o odstranění přízviska a loni klub oficiálně přejmenoval na Commanders.

Tým byl Snyder nucen prodat poté, co více než roční nezávislé vyšetřování odhalilo závažné prohřešky v jeho řízení. Podle vyšetřovatelů klub nepřiznal minimálně 11 milionů dolarů ze zisku, které měly být rozděleny mezi ostatní kluby. Navíc osmapadesátiletého obchodníka obvinila ze sexuálního obtěžování během klubové večeře bývalá zaměstnankyně Washingtonu. Snyder nařčení popřel, podle vyšetřovatelů nicméně bylo tvrzení ženy věrohodné.

"Takové chování nemá v NFL místo. Usilujeme o pracovní prostředí, které je bezpečné, zdvořilé a profesionální. To, co zažila paní (Tiffani) Johnstonová, je nevhodné a v protikladu s hodnotami NFL," uvedl na webu soutěže její komisionář Roger Goodell.

Reklama