Hlavní obsah

Znovuzrození pražských Lions. Do sezony jdou s fotbalovým šampionem z USA i investorem

Stejný název, zato řádně obměněné složení. Uplynulou sezonu Prague Lions v European League of Football provázely všemožné problémy jak na hřišti, tak mimo něj. Teď na prahu nového ročníku je klub amerického fotbalu v daleko větší pohodě. „Jsme tým s novou vizáží,“ říká majitel a generální manažer Mason Parker.

Foto: Prague Lions

Tým amerického fotbalu Prague Lions.

Článek

Jako by se organizace chtěla zbavit špatných vzpomínek. Zámořská investiční skupina v čele s někdejším úspěšným bankéřem Parkerem oblékla šestinásobného českého šampiona do sametově červené a bílé, přichystala nové logo a řádně posílila. Do Lions už napumpovala téměř dva miliony dolarů (přibližně 45 milionů korun).

Přitom ještě relativně nedávno byli Lions v rozkladu. Během premiérové sezony v nejprestižnější evropské soutěži, kdy na hřišti nevyhráli žádné utkání a jediné vítězství přišlo kontumačně, odešel trenér Zach Harrod i quarterback Nate Cox a klub soužily finanční problémy. Což loni v červenci přiznala i Česká asociace amerického fotbalu a dodala: „Další působení týmu v ELF je momentálně nejisté.“

O deset měsíců později stojí v čele nadšený Texasan Parker, jenž věří, že zvládne české publikum, které americkému fotbalu obecně až tolik neholduje, na tribuny natáhnout. Tuto sezonu odehrají Lions na trávníku fotbalové Viktorie Žižkov, příští ročník už by rádi strávili ve větším stánku.

„Jestli bude sezona úspěšná, se neodvíjí od výsledků. Hlavně chceme získat důvěryhodnost,“ tvrdí Parker, na nějž navazuje i nový hlavní kouč Dan Disch: „Rádi bychom byli konkurenceschopní, ale důležité je, že jsme stabilní mimo hřiště.“

Foto: Šimon Tittel, Sport.cz

Daniel Wright, obránce Prague Lions.

I na papíře vypadají Lions lépe než loni. Nejzvučnější posilou je obránce Daniel Wright, který v dresu Alabama Crimson Tide dvakrát získal v NCAA univerzitní titul. „Chtěl jsem zažít něco nového, někam odcestovat, ale pořád hrát fotbal. Moc se na to těším. V Evropě jsem vůbec poprvé a zatím to tu zbožňuju,“ vykládá 25letý chlapík, který před dvěma roky bojoval na kempu Atlanta Falcons o smlouvu v NFL.

Na pozici quarterbacka čili rozehrávače, jež je v americkém fotbale obecně brána za tu nejdůležitější, nově naskočí Karé Lyles. Ten během studií na Jackson State University hrával pod vedením Deiona Sanderse, dvojnásobného vítěze Super Bowlu a nyní komety mezi univerzitními kouči.

„Praha má všechno, co člověk potřebuje,“ říká Lyles a je z něj stejně jako z ostatních noviců cítit, že si šanci užívá a projektu věří.

Důvěru ve svou investici má i Parker. Během domácích zápasů nechá na stadion nainstalovat tabule a vysvětlivky tak, aby se čeští fanoušci lépe seznámili s pravidly. „Po americkém fotbale je stále větší poptávka, což je vidět třeba na zápasech NFL v Německu,“ podotýká majitel a generální manažer v jedné osobě.

První utkání sehrají Lions v neděli 26. března od 14.30 hodin doma proti hamburským Sea Devils. „Bude to velká událost,“ věří Parker.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.