Hlavní obsah

A kde jsou naši atleti? zlobí se Rusové, že vymazali jejich hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atletika si letos připomíná čtyřicet let od premiérového světového šampionátu v Helsinkách a mezinárodní federace k tomu vytvořila několik vzpomínkových projektů včetně portrétu 40 žen, které měly vliv na světovou atletiku. Není mezi nimi ale žádná sportovkyně z Ruska, což v zemi vzbudilo značně negativní reakce.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Ruští atleti na MS v Budapešti nestartují. Ilustrační foto

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Na světovém šampionátu ruští a běloruští sportovci startovat nesmějí v důsledků agrese na Ukrajině. Jenže jejich stopa v historii šampionátů je nezpochybnitelná, zejména u tyčkařky Jeleny Isinbajevové.

Světový rekord, olympijské zlato, tři tituly mistryně světa. Tyto úspěchy řadí tyčkařskou carevnu, jak byla označována, mezi největší atletické osobnosti. Jenže pro Světovou atletiku to bylo málo, i když u svého sestřihu uvádí, že není v žádném případě vyčerpávající a má jen připomenout významné momenty historie šampionátů.

„Je legrační, že se do výběru nedostal žádný náš atlet,“ pronesla pro agenturu TASS bývalá výškařka Anna Čičerovová. „Určitě jsou ve výběru skvělé atletky, ale Lena zanechala větší stopu než třeba Stacy Dragilaová,“ připomněla americkou soupeřku Isinbajevové, dvojnásobnou mistryni světa.

Foto: Michaela Říhová

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová na Mítinku světových rekordmanů v Praze. Archivní foto

„Jsem překvapený. Určitě by si zasloužila tam být stejně jako Maria Lasickeneová, která vyhrála tři zlaté medaile, což nikdo jiný ve výšce nedokázal,“ namítal pro TASS i bývalý běžec a později reprezentační kouč Jurij Borzakovskij.

A přisadil si také poslanec Dmitrij Sviščev: „Coe (předseda Světové atletiky) by si měl nastudovat encyklopedie a historii atletiky. Nebavíme se jen o nejlepších atletech USA a Velké Británie, ne?“

Jednačtyřicetiletá Isinbajevová patří k blízkým podporovatelkám prezidenta Vladimira Putina a je na ukrajinském sankčním seznamu. V komisi sportovců Mezinárodního olympijského výboru ale může dál pracovat.

Reklama