Hlavní obsah

Americké taháky: zázračný mladík i útoky na tučnou prémii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy v historii nehostilo atletické mistrovství světa menší město ani menší stadion. A nestane se tak ani při dalších edicích v Budapešti a Tokiu. Eugene místo rekordních návštěv láká na legendární stadion, očekávanou parádní atmosféru a úchvatné výkony.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Sydney McLaughlinová na cestě za světovým rekordem při americké kvalifikaci.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) - Ve hře je celkem 49 sad medailí, poprvé je atleti dostávají hned na ploše po skončení své soutěže ještě před slavnostním ceremoniálem. A také navýšené finanční odměny. Noví šampioni získají 70 000 dolarů, v případě světového rekordu ještě bonus 100 000 dolarů. A pár adeptů by tu bylo… Na jaké disciplíny bude na Hayward Field upřena největší pozornost?

200 m mužů

Jistě, královskou disciplínou sprintu je tradičně stovka, ale v éře po Boltovi stabilního vládce hledá. A tak možná zajímavější souboj nabídne dvojnásobná distance. Obhájce zlata Noah Lyles proti vycházející hvězdě Erriyonu Knightonovi, který letos už svůj čas stlačil na 19,49 s, když právě v Eugene vyhrál americký šampionát. „Ještě jsem svou práci nedokončil,“ prohlásil osmnáctiletý mladík, když se stal čtvrtým nejrychlejším mužem historie. K tomu další Američané Fred Kerley a Kenny Bednarek, či kanadský olympijský vítěz Andre de Grasse, jenž ale letos zatím nezáří.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Erriyon J. Knighton™️ (@erriyon.k)

Tyč mužů

Tady se souboj neočekává, leda ten se zápisem do historie. Švéd Armand Duplantis letos posunul svůj světový rekord v hale na 620 cm, při posledním závodě před cestou do Eugene skočil doma ve Stockholmu i historické maximum venku 616 cm. Má olympijské zlato, jen světový titul mu pořád chybí. „Formu na zlato mám a možná předvedu něco speciálního,“ slibuje. Obhájce zlata Sam Kendricks kvůli zranění startovat nebude, a tak domácí fanoušci poženou stříbrného z Tokia Chrise Nielsena. Další medailoví adepti? Brazilec Thiago Braz či Filipínec EJ Obiena.

Koule mužů

Další závod s rekordním potenciálem. Před třemi lety v Dauhá byl souboj siláků jedním z vrcholů, český koulař Tomáš Staněk ho glosoval, že zřejmě někdo vypnul gravitaci. Ryan Crouser má dokonce dvě olympijská zlata a světový rekord, ale světový titul mu stále uniká. Dvě hodiny cesty od rodného Boringu bude hlavním favoritem, třást se může i jeho historické maximum 23,37 m. Zlato obhajuje Crouserův krajan Joe Kovacs, do bitvy o vítězství bude chtít promluvit i Novozélanďan Tom Walsh.

100 m žen

Jamajské pódium jako v Tokiu? Není vyloučeno. Shelly Ann Fraserová-Pryceová vyhrála už olympiády v Pekingu 2008 a Londýně 2012, přesto je i letos s časem 10,67 s nejrychlejší. O desetinu za ní je v letošních tabulkách Shericka Jacksonová, poslední dvě olympiády ovládla Elaine Thompsonová-Herahová, která se netajila ambicemi zaútočit na 34 let starý světový rekord Florence Griffithové-Joynerové. Z krajanek legendární Flo Jo zkusí jamajskou nadvládu narušit Abby Steinerová a Melissa Jeffersonová, kontroverzní hvězda Sha´Carri Richardsonová se do týmu neprobojovala.

400 m překážek žen

Když Sydney McLaughlinová závodila na Hayward Field naposledy, byl z toho světový rekord. „Vždy, když na tenhle stadion přijdu, cítím, že se stane něco speciálního. A pořád mám co zlepšovat,“ prohlásila po zaběhnutí času 51,41 s. Nad překážkami je jasnou favoritkou, na její případné zaváhání budou čekat evropská rekordmanka z Nizozemska Femke Bolová či bývalá světová rekordmanka Dalilah Muhammadová reprezentující USA.

Reklama