Hlavní obsah

Odvrátí atleti další půst? Po obměně drží trumfy oštěpaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to na posledním světovém šampionátu v Dauhá celkově neradostné vystoupení. Vlajku Česka nemuseli organizátoři poprvé v jeho samostatné historii na medailové ceremoniály vůbec chystat, pátá místa byla nejlepším výsledkem. Bude letošní dostaveníčko elitních atletů planety v americkém Eugene veselejší?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Jakub Vadlejch při Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) - Dost se toho za tři roky od katarského MS v atletickém světě změnilo. Řádění covidu si vynutilo posun olympiády a tím i světového šampionátu, který se tak letos poprvé koná ve stejném roce jako evropský, což zamíchalo i s českou nominací.

„Některé pilíře týmu jako Barbora Špotáková nebo Tomáš Staněk si vybraly start jen na mistrovství Evropy v Mnichově,“ připomíná předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

K tomu od posledního globálního atletického vrcholu ohlásili konec kariéry překážkářka Zuzana Hejnová či mílař Jakub Holuša, chybí tedy v součtu čtyři atleti, kteří dokázali opakovaně z venku či haly medaile vozit.

„Ale jsou tu oba olympijští medailisté Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý, kteří jsou připraveni znovu bojovat o pódium,“ věří Varhaník. Sázka na oštěpaře jako nejžhavější adepty odvrácení hrozby dalšího medailového půstu je logická, útok na pódium v jakékoliv jiné disciplíně by se dal označit za prvotřídní senzaci.

Jakub Vadlejch stříbry na MS v Londýně i v Tokiu prokázal, že mu hlava dozrála pro velké akce. „V roce 2017 jsem si osobní rekord zlepšil o dva metry, loni na olympiádě jsem hodil skoro o pět metrů svůj nejlepší výkon sezony. Je to pro mě jiná motivace než ostatní závody,“ přikyvuje. A to si letos odškrtnul další oštěpařskou metu, když překonal devadesátku.

 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

„Tokio mě nakoplo. Pamatuju si, jak jsem po olympiádě odcházel ze stadionu a říkal si, jak to vlastně bylo jednoduché. Ale přitom k tomu směřovalo pět let dřiny a vše se muselo sejít,“ vypráví svěřenec trojnásobného mistra světa Jana Železného.

Jeho parťák Vítězslav Veselý oslaví za rok čtyřicetiny, ale už několikrát poslal vzkaz „Neodepisujte mě“ – loni nečekaným bronzem v olympijském Tokiu a naposledy na mistrovství republiky v rodném Hodoníně výkonem 85,97 m, svým nejlepším za posledních sedm let.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Oštěpař Vítězslav Veselý.

„Bylo příjemné si vyzkoušet, že to ještě ve vás je, i když nemáte před závodem nejlepší pocity. Budu se snažit na té vlně pokračovat,“ předsevzal si bývalý mistr světa.

Ideální sezonu neprožívá vicemistryně Evropy Nikola Ogrodníková, ale oštěpařky se letos neprezentují tak dalekými hody jako jejich mužští kolegové a soutěž může být hodně otevřená.

Kdo dál? Každé finále bude na legendárním stadionu Hayward Field pro 24člennou českou výpravu úspěchem. Hned v úvodu šampionátu, který začíná v pátek, na něj zaútočí národní rekordmani na 1500 m Kristiina Mäki a ve skoku do dálky Radek Juška.

Rodačka z Finska byla v Tokiu vedle oštěpařů jedinou českou finalistkou. „Poslední tréninky vypadaly dobře a zkraje sezony jsem běhala časy jako v tu dobu nikdy předtím,“ říká.

Juška se na velkou venkovní akci vrací po čtyřech letech. „Zatím na každém mistrovství světa jsem byl ve finále, to chci zopakovat. A další cíl je první osmička, kde jsem ještě nebyl,“ připomíná.

Světový šampionát, který se na území USA koná poprvé, vyvrcholí příští neděli.

Reklama

Související témata: