Hlavní obsah

Světový rekord v maratonu pokořen! Padl o více než dvě minuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Etiopská běžkyně Tigist Assefaová vytvořila v Berlíně fantastický světový rekord v maratonu časem 2:11:53. Čtyři roky staré maximum Keňanky Brigid Kosgeiové z Chicaga vylepšila o dvě minuty a 11 sekund. Jako první žena prolomila hranici 2:14, 2:13 i 2:12 a v německé metropoli obhájila loňské prvenství.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Etiopská Tigist Assefaová slavící její životní úspěch.

Článek

Devětadvacetiletá bývalá půlkařka zcela zastínila slavného Eliuda Kipchogea, který Berlínský maraton ovládl popáté v kariéře. Rok po světovém rekordu 2:01:09 zvítězil osmatřicetiletý keňský fenomén tentokrát v osmém čase historie 2:02:42. Pátým triumfem se odpoutal v čele statistik závodu od čtyřnásobného vítěze Haileho Gebrselassieho z Etiopie.

Assefaová při loňském triumfu v teprve druhém startu v maratonu zaběhla traťový a osobní rekord 2:15:37 a při obhajobě dnes v ideálních podmínkách od počátku mířila k historickému zápisu. Na metě půlmaratonu se drželo pod úrovní světového rekordu ještě pět dalších žen, ale Assefeová už byla v trháku a jediná tempo udržela. Na třicátém kilometru měla oproti předchozímu maximu zhruba minutový náskok a v závěrečné čtvrtině trati dál s pomocí vodiče neustále zrychlovala. Cílem proběhla téměř šest minut před Keňankou Sheilou Chepkiruiovou, třetí skončila Magdalena Shauriová z Tanzánie.

„Chtěla jsem běžet na světový rekord, ale že to bude takový čas, že se dostanu pod 2:12, to bych si nepomyslela,“ citovala agentura SID novou rekordmanku. „Je to ale výsledek tvrdé práce,“ podotkla.

Kipchoge navázal na triumfy z let 2015, 2017, 2018 a z loňska. Za ním se časem 2:13:13 zařadil na jedenácté místo historie krajan Vincent Kipkemoi, třetí Etiopan Tadese Takele byl jen o 11 sekund pomalejší. Pod hranici 2:05 se v Berlíně dostalo devět běžců, jako poslední v německém rekordu 2:04:58 Amanal Petros.

„Očekával jsem, že bych mohl opět vytvořit světový rekord, ale vyrovnám se s tím, že to nevyšlo. Tohle se nedá dokázat každý den,“ řekl Kipchoge a vyslovil přání, aby se mu příští rok v Paříži podařilo obhájit olympijské prvenství z Ria de Janeiro a Tokia. „Snažím se poučit z každého závodu i každé výhry. Jsem rád za páté vítězství v Berlíně a využiju tuhle další lekci v přípravě na olympiádu,“ dodal.

V samotném závodě se nenaplnila hrozba jeho přerušení, které avizovalo klimatické hnutí Poslední generace (Letzte Generation). Policii se podařilo zabránit protestu těsně před startem. Jak informovala agentura DPA, na trasu závodu v centru německé metropole se podařilo přes zábrany dostat osmi lidem a na silnici rozlili oranžovou barvu. Policisté zasáhli, než se podařilo protestujícím přilepit k vozovce.

Výsledky Berlínského maratonu:
Muži:
1. Kipchoge 2:02:42
2. Kipkemoi (oba Keňa) 2:03:13
3. Takele (Et.) 2:03:24
Ženy:
1. Assefaová (Et.) 2:11:53 - světový rekord
2. Chepkiruiová (Keňa) 2:17:49
3. Shauriová (Tanz.) 2:18:41

Reklama

Související témata: