Hlavní obsah

Atletická legenda bojuje s leukémií. Chystejte si pohřeb, řekli jí

Tragický osud potkal bývalého německého atleta, halového mistra světa ve skoku o tyči a dvojnásobného halového šampiona Tima Lobingera. Čtyřnásobný olympionik od roku 2017 bojuje s leukémií a ač se zpočátku zdálo, že léčba zabrala, nyní je jasné, že tento boj nemůže být úspěšný. Lékaři mu dokonce řekli, že smrt se blíží a ať si pomalu chystá pohřeb.

Foto: Instagram @timlobingeroficial

Bývalý německý tyčkař Tim Lobinger.

Článek

V roce 1998 vybojoval Lobinger své první medaile na evropských šampionátech. Na tom pod otevřeným nebem získal stříbro, halové mistrovství vyhrál. To se mu podařilo ještě v roce 2002, o tři roky později bral bronz. Na otevřeném stadionu, kde má osobní rekord rovných šest metrů, dokázal vybojovat ještě jedno stříbro a bronz.

Na olympijských hrách Německo reprezentoval celkem čtyřikrát, nejlepší výsledek zaznamenal v roce 1996 v Atlantě, kde skončil sedmý. O 21 let později se mu obrátil život vzhůru nohama. Lékaři mu v březnu 2017 diagnostikovali leukémii, se kterou se od té doby snaží bojovat. Marně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tim Lobinger (@timlobingerofficial)

„Léčení už nepomůže. Moje rakovina je příliš agresivní," řekl Lobinger německému deníku Bild. Jeho prognóza v roce 2017 přitom vypadal dobře. Chemoterapie a transplantace kmenových buněk zabrala, jenže rakovina se vrátila o rok později. Lobinger však opět bojoval a vyhrál. V roce 2021 však přišla třetí a definitivní rána.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tim Lobinger (@timlobingerofficial)

„Najednou jsem měl všude na těle viditelné promáčkliny. Na nohou, rameni, hlavě..." popisuje. Léčba poté nefungovala tak, jak se doufalo, a tak mu lékaři řekli, že se musí připravit na nejhorší.

Slova, která od lékařů uslyšel, byla zdrcující. „V únoru mi lékaři řekli, že smrt se blíží. Měl jsem řešit svůj pohřeb a rozloučit se se svými blízkými," řekl Lobinger, který ale boj nevzdává. V červnu zvládl odvést svou dceru k oltáři. „Ten den jsem byl jen otcem nevěsty, ne Timem, který má rakovinu. To bylo pro mě neuvěřitelně důležité," uvedl s tím, že děti a dny, které může strávit s rodinou, mu dodávají sílu.

Reklama