Hlavní obsah

Atletické boty budou mít od podzimu 2024 stejnou tloušťku podrážky

Atletiku čeká další revoluční změna. Krátce před koncem roku s ní přišla mezinárodní atletická federace. Ta rozhodla o tom, že tloušťka podrážky atletických bot by se měla sjednotit na 20 milimetrech. IAAF chce dát výrobcům sportovní obuvi dostatek času na změnu technologie a novinku zavést do pravidel od listopadu 2024.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Atletiku čeká další revoluční změna. Krátce před koncem roku s ní přišla mezinárodní atletická federace. Ta rozhodla o tom, že tloušťka podrážky atletických bot by se měla sjednotit na 20 milimetrech.

Článek

Podle současných regulí může být podrážka silná 20 až 25 milimetrů v závislosti na disciplíně. U silničních závodů může její tloušťka dosáhnout až 40 milimetrů.

Neregulérní boty například připravily etiopského vytrvalce Deraru Hurisu o prvenství ve Vídeňském maratonu. Po zářijovém závodě ho rozhodčí diskvalifikovali, protože podrážka jeho maratonek měla tloušťku 50 milimetrů.

O technologických výhodách v atletice se v poslední době často hovoří. Nor Karsten Warholm, který ve finále OH v Tokiu vylepšil světový rekord v běhu na 400 metrů překážek o nevídaných 76 setin sekundy, varoval, že právě příliš "sofistikované" boty mohou podkopat věrohodnost atletických výkonů.

Reklama