Hlavní obsah

Atletické MS se po odkladu OH může posunout na rok 2022

Atletické mistrovství světa naplánované na rok 2021 by se mohlo kvůli odkladu olympijských her posunout do sezony 2022. V tiskové zprávě to uvedla Světová atletika (WA). Odložení olympijských her v Tokiu kvůli pandemii koronaviru vítá, už dříve tento krok podpořila.

Foto: Ivana Roháčková

Pavel Maslák předává Patriku Šormovi ve finále štafety na 4x400 m.

Článek

Světová atletika bude s Mezinárodním olympijským výborem a dalšími sportovními federacemi vyjednávat o přesném termínu OH v roce 2021. Mezinárodní atletická federace už dříve avizovala, že je připravena po dohodě s pořadateli z amerického státu Oregon upravit termín své vrcholné akce v roce 2021.

Mistrovství světa mělo být od 6. do 15. srpna 2021. "Už jsme diskutovali s organizačním výborem mistrovství světa v atletice Oregon 21 o možnosti posunu termínu. Ujistili nás, že budou pracovat se svými partnery a dalšími aktéry, aby Oregon mohl hostit mistrovství světa v jiném termínu, včetně případného termínu v roce 2022," uvedla Světová atletika v tiskové zprávě.

Pokud by se uvažovalo o roce 2022, musel by se brát ohled na připravované multisportovní mistrovství Evropy včetně toho atletického, které má od 11. do 21. srpna 2022 hostit Mnichov.

Správné rozhodnutí

Dnešní rozhodnutí MOV a japonských pořadatelů o odkladu OH na rok 2021 považuje federace za správné. "Je to to, co atleti chtěli, a jsme přesvědčeni, že tohle rozhodnutí všem sportovcům, technickým pracovníkům i dobrovolníkům poskytne oddech a jistotu v těchto nevídaně nejistých časech," uvedla federace.

Pokud to bude bezpečné, tak se letos pokusí nastartovat sezonu venkovních mítinků, která by měla začít i skončit později, než bylo plánováno. Urychleně chce rovněž provést potřebné úpravy v kvalifikačním systému na olympijské hry, aby atleti měli jistotu.

Reklama