Hlavní obsah

Belgičanovi Abdimu v Rotterdamu těsně unikl evropský rekord v maratonu

Bronzový olympijský medailista Bashir Abdi z Belgie vyhrál podruhé v kariéře maraton v Rotterdamu. Časem 2:03:47 zaostal jen o 11 sekund za svým evropským rekordem, který v nizozemském přístavu vytvořil při předloňském vítězství.

Foto: @European Athletics

Belgičan Bashir Abdi triumfuje v maratonu v Rotterdamu. Archivní foto

Článek

"Hodně foukalo a vodiči neodvedli dobrou práci, protože tempo nebylo moc rovnoměrné," postěžoval si Abdi v rozhovoru pro server Sporza. "Myslím, že jsem měl na víc, ale jsem rád, že se mi povedlo obhájit vítězství. Teď se soustředím na kratší tratě, abych zapracoval na rychlosti. Cílem je pařížská olympiáda," uvedl čtyřiatřicetiletý vytrvalec, který zaběhl nejlepší čas roku. Druhý Keňan Timothy Kiplagat za ním zaostal o tři sekundy.

Maraton si mezi tisícovkami účastníků zaběhl i bývalý nizozemský fotbalový reprezentant Arjen Robben. Devětatřicetiletý vicemistr světa z roku 2014 zvládl trať dlouhou 42,195 km za 2:58:33. Pokořit hranici tří hodin byl jeho cíl a na rozdíl od loňské premiéry (3:13:40) tentokrát uspěl.

"Jsem úplně hotový, ale povedlo se. Pro sprintera, jako jsem já, je to moc dlouhé. Ale mám rád sport a výzvy," řekl televizní stanici NOS. "Už nejsem vrcholový sportovec, ale můžu říct, že dát maraton pod tři hodiny, je špičkový výkon. Blíží se to velkým fotbalovým titulům. Super, že si to mohu odškrtnout," uvedl vítěz Ligy mistrů s Bayernem Mnichov, který má tituly z německé, anglické, španělské i nizozemské ligy.

Rotterdamský maraton:
Muži:
1. Abdi (Belg.) 2:03:47
2. Kiplagat (Keňa) 2:03:50
3. Nageeye (Niz.) 2:05:32
Ženy:
1. Chumbaová (Bahr.) 2:20:31
2. Tesfuová (Eritr.) 2:21:35
3. Chelimová (Bahr.) 2:26:21

Reklama

Související témata: