Hlavní obsah

Blonďatá česká kometa se nebojí ani bolesti. Za prozření vděčí příteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuzana Hejnová zamávala divákům na své roky domovské Julisce a usadila se na tribunu. Pohled na Memoriál Josefa Odložila mohl dvojnásobné mistryni světa dát naději, že by její parádní disciplína nemusela po konci své dlouholeté vládkyně trpět nedostatkem talentu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nikoleta Jíchová v cíli čtvrtky překážek na Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Nejprve se v předprogramu osmnáctiletá Ester Bendová časem 58,15 s posunula na třetí místo české juniorské historie, v hlavním programu si 21letá Nikoleta Jíchová kariérní maximum vylepšila už na 55,73 s. Rychleji běžely v české historii jen Hejnová s Denisou Rosolovou.

Dlouhé blonďaté vlasy za ní vlály jako kometa, když se hnala do cíle v souboji s Britkou Jessicou Turnerovou. „Celou trať jsem cítila, že moc sil nemám, ale na konci jsem se nějak záhadně reinkarnovala, i díky řevu fanoušků. Sice mě lehce štve, že jsem těsně prohrála, ale minule jsem tu byla pátá, tak je to progres,“ vykládala.

Progres udělala za poslední roky skutečně výrazný. Před čtyřmi lety si zaběhla semifinále juniorského mistrovství světa na 100 m př., ale už tehdy s koučem Jindřichem Šimánkem tušili, že bude směřovat k delší překážkové trati.

„Šlo to postupně, nejprve jsme rozvíjeli rychlost a už dva roky předtím, než jsem čtvrtku překážek začala běhat naplno, jsem se na ni připravovala psychicky i fyzicky,“ vysvětluje Jíchová.

Neodradil ji ani mnohdy obávaný trénink na nejdelší ze sprintů. „Když něco chci, jsem schopná pro to udělat cokoliv. Ať to bolí, jak chce,“ říká odhodlaně. Každý rok ze svých časů ubírá. Ne po desetinách, ale po sekundách. „Je to skvělým trenérem, ale i já se spoustu věcí učím,“ líčí. Nejnovější posun učinila v oblasti životosprávy. I díky příteli.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

„Jedla jsem, co jsem chtěla, hodně sladkého a dost sladila kafe,“ vypráví. „Ale začala jsem chodit s klukem, který zdravě jedl, tak jsem přestala sladit, už mi to přijde přirozené a cítím se mnohem lépe,“ pochvaluje si.

Už má jistotu startu na mistrovství Evropy v Mnichově, jenže Jíchová by ráda i na světový šampionát do Eugene. „Věřím, že limit je v mých silách,“ troufá si na čas 55,40 s. Nejbližší pokus bude mít už ve středu ve slovenském Šamoríně.

Reklama