Hlavní obsah

Bolt zaběhl v Berlíně další světový rekord, tentokrát na dvoustovce!

BERLÍN

Jamajčan Usain Bolt vyhrál na mistrovství světa v Berlíně také dvoustovku ve fantastickém světovém rekordu. Na Olympijském stadiónu vylepšil vlastní maximum z Pekingu o plných 11 setin na čas 19,19 sekundy. Stejně jako na stometrovém sprintu se také dvoustovka ve čtvrtek běžela na den přesně rok po jeho rekordním běhu na olympiádě.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt se raduje ze svého druhého světového rekordu (19,19), který v Berlíně zaběhl tentokrát na trati 200 metrů.

Článek

"Dnes jsem na světový rekord nemyslel. Jak jsem říkal, na začátku sezony jsem se soustředil na stovku a hlavně na start. Ten se mi dnes povedl, to bylo klíčové," uvedl sprinter, který se mezi finalisty zaskvěl i nejrychlejší startovní reakcí. "Cítil jsem se unavený a neběžel vzpřímený. Nebyl to dobrý závod, ale byl rychlý," dodal s tím, že příště možná poběží jen stovku, nebo jen dvoustovku.

Bolt šokoval svět už v neděli razantním zlepšením rekordu na stometrovém sprintu, kde své maximum překonal rovněž o 11 setin na 9,58. Nyní se stal čtvrtým sprinterem historie, který získal na mistrovství světa sprinterský double, ale prvním, jemuž se to podařilo ve světových rekordech. Napodobil tak své galapředstavení z Pekingu, kde ještě vylepšil se svými kolegy historické maximum ve sprinterské štafetě. Něco podobného se dá očekávat i v Berlíně.

Bolt opět uchvátil Berlín

Dosud stovku i dvoustovku vyhráli Američané Maurice Greene v Seville 1999, Justin Gatlin v Helsinkách 2005 a Tyson Gay před dvěma lety v Ósace. Obhájce se však z dvoustovky po porážce na poloviční trati odhlásil kvůli svalovým potížím a chce se soustředit na štafetu.

Bolt opět uchvátil Berlín. Před startem si na svou stranu získal do posledního místa zaplněný stadion tričkem, na němž měl nápis "Ich bin ein Berlino" (Jsem Berlino). Tak se jmenuje maskot šampionátu - medvěd. S ním po rekordním běhu Bolt slavil a předváděli oba jeho slavné vítězné gesto s rukama směřujícíma k nebi. Svým gestem jako by dával najevo, že je snad z jiné planety. Jeho výkon zvyšuje skutečnost, že ještě běžel v protivětru 0,3 metry za sekundu.

"Celý den jsem hrál hry na playstationu, takže jsem zůstal naprosto klidný. Dnešní finále nebylo náročné na psychiku jako na olympiádě, ale hlavně fyzicky. Už toho na mě bylo trochu moc," přiznal Bolt. "Ale ukázal jsem lidem, že moje rekordy v Pekingu nebyly vtip. Je to výsledek tvrdé práce. Teď jsem připraven na další světový rekord ve štafetě. Chci to udělat pro mou zemi. Ani nevím, kdo se mnou poběží," dodal.

Výsledky mistrovství světa v atletice v Berlíně
Finále:
Muži:
200 m: 1. Bolt (Jam.) 19,19 - světový rekord, 2. Edward (Pan.) 19,81, 3. Spearmon 19,85, 4. Crawford (oba USA) 19,89, 5. Mullings (Jam.) 19,98, 6. Clark (USA) 20,39, 7. Gulijev (Ázerb.) 20,61, 8. Alerte (Fr.) 20,68.

Reklama