Hlavní obsah

Bývalý Gatlinův agent dostal dvouletý distanc za doping

Monaco

Bývalý agent amerického sprintera Justina Gatlina dostal dvouletý zákaz činnosti za to, že slíbil reportérům vydávajícím se za filmaře sehnat dopingové látky. Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa v běhu na 100 metrů po provalení případu na konci roku 2017 agenta Roberta Wagnera stejně jako trenéra Dennise Mitchella, jenž byl do kauzy také zapleten, propustil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý agent amerického sprintera Justina Gatlina (na snímku) dostal dvouletý zákaz činnosti za to, že slíbil reportérům vydávajícím se za filmaře sehnat dopingové látky.

Článek

Wagnera nachytali reportéři britského listu Daily Telegraph. Těm v tréninkovém kempu na Floridě slíbil, že za 250 000 dolarů (6,3 milionu korun) sežene testosteron a růstový hormon pro herce, jenž se údajně připravuje na film.

Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) ve svém dnešním zdůvodnění trestu označila Wagnerovo chování za "mimořádně neprofesionální". "Výroky pana Wagnera k novinářům v přestrojení se týkaly extrémně vážných záležitostí, které představují jedno z největších nebezpečí pro bezúhonnost sportu," uvedla AIU.

Na druhou stranu AIU ocenila, že Wagner s ní a Americkou antidopingovou agenturou při vyšetřování spolupracoval. Wagner byl dočasně suspendován od dubna 2018 a dvouletý distanc už mu tedy vypršel.

Wagnerův případ vrhnul další stín na Gatlina, jenž si během kariéry odpykal za doping už dva tresty. Pětinásobný olympijský medailista a čtyřnásobný mistr světa kategoricky popřel, že by Wagnerově aktivitě na poli zakázaných látek cokoli věděl.

Reklama