Hlavní obsah

Bývalý předseda IAAF Diack půjde ve svých šestaosmdesáti před soud

Paříž

Bývalý předseda mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack stane ve Francii před soudem. Žalobce ho obvinil z korupce a praní špinavých peněz, vyšetřující soudce návrh na zahájení procesu schválil. Šestaosmdesátiletý Diack je v zemi od listopadu 2015 v domácím vězení.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Soud podle médií nezačne dříve než v příštím roce. Obžalováni jsou rovněž Diackův syn Papa Massata, který byl marketingovým poradcem IAAF, a ruští funkcionáři Valentin Balachničev a Alexej Melnikov. Všichni budou nejspíš souzeni v nepřítomnosti.

Diack mladší, na kterého je vydán mezinárodní zatykač, pobývá doma v Senegalu, který ho odmítá vydat do Francie. Své občany nevydává ani Rusko. Balachničev byl šéfem ruské atletiky a pokladníkem IAAF, Melnikov pracoval jako reprezentační šéftrenér. Oba už byli kvůli své roli v korupčním a dopingovém skandálu potrestáni doživotním zákazem působení v atletice.

Diack starší stál v čele světové atletiky v letech 1999 až 2015. Čelí obvinění, že bral úplatky za skrývání dopingu ruských atletů. To se dělo právě na francouzském území, podle médií se za jeden zatajený pozitivní test platilo 300 až 700 tisíc eur.

Francouzské úřady také vyšetřovaly, zda Diack spolu se synem neovlivňovali volby pořadatelů olympijských her a dalších významných sportovních akcí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články