Hlavní obsah

Časoměřiči chybovali, Gatlin Powellův rekord jen vyrovnal

MONTE CARLO

Jen tři dny se mohl Justin Gatlin radovat ze světového rekordu v běhu na 100 metrů. Firma Tissot, která na pátečním mítinku v Dauhá zajišťovala časomíru, cílovou fotografii znovu prozkoumala a výsledný čas opravila. Podle středeční zprávy IAAF americký sprinter pouze vyrovnal platný světový rekord Jamajčana Asafy Powella 9,77 sekundy.

Článek

Časoměřiči firmy Tissot chybně zaokrouhlili čas 9,766 sekundy na 9,76, podle pravidel IAAF měli výkon upravit na 9,77. Gatlin se tak nyní dělí o rekordní výkon s Powellem, který stejně rychle běžel loni v červnu v Aténách.

Olympijský vítěz a mistr světa se tak o překonání rekordu musí pokoušet dál. Jeho nejbližšími závody budou mítink v Eugene 28. května a v New Yorku 2. června. Společně s Powellem by měli stometrový sprint běžet 11. června v britském Gatesheadu.

"Pro Justina to znamená jen ještě větší motivaci. Prostě zaběhne rekord znovu a oficiálně," reagoval na zprávu atletické federace sprinterův agent Renaldo Nehemiah. "Je ve skvělé formě hned na začátku sezony a to hraje v jeho prospěch," řekl agentuře Reuters.

Nyní záleží na organizátorech v Dauhá, zda vyplatí Gatlinovi částku 30 000 dolarů za rekord. Původní informace agentur hovořily o "prize money" 100 000 dolarů od IAAF, ta však vyplácí odměny za světový rekord pouze na mistrovství světa a ve finále Grand Prix.

Čtyřiadvacetiletý Gatlin, který útok na světový rekord předem ohlásil, v letošní sezoně běžel při svém prvním startu v Ósace 9,95 a v rozběhu v Dauhá předvedl výkon 9,85 sekundy. Ve finále měl ideální podporu větru 1,7 m/s, ale časomíru potřeboval zastavit o dvě tisíciny sekundy rychleji.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.