Hlavní obsah

Česká atletika truchlí. Zemřel bývalý národní rekordman ve skoku o tyči

Opava/Praha

Českou atletiku zasáhla o víkendu smutná zpráva. Ve věku 66 let zemřel bývalý národní rekordman ve skoku o tyči a pozdější úspěšný trenér Jiří Lesák. Mezi jeho svěřence patřila stříbrná medailistka z mistrovství světa Kateřina Baďurová i vicemistr Evropy Jan Kudlička.

Foto: Facebook České atletiky, Facebook

Bývalý tyčkař a trenér Jiří Lesák podlehl vážné nemoci.

Článek

Smutnou zprávu zveřejnil Český atletický svaz na svých stránkách. Lesák během své aktivní kariéry šestkrát překonal hodnotu republikového rekordu a jako první český tyčkař překonal magické hranice 520 a 530 centimetrů.

Jeho jméno je spojeno s velkou řadou jmen české tyčkařské elity. Trénoval například světovou rekordmanku Danielu Bártovou, vicemistryni světa Kateřinu Baďurovou, stříbrného medailistu z halového mistrovství světa Adama Ptáčka nebo trojnásobného medailistu z mistrovství Evropy Jana Kudličku.

„Můj první trenér, který mi vlastně ukázal, jak tyč vypadá a jak se drží," řekl Kudlička pro svazový web. „Děkuju mu za vše," dodal s tím, že díky němu u tyčky zůstal, i když ji nejprve skákat vůbec nechtěl. „Trenér, který mě naučil tuto disciplínu milovat," říká také Baďurová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Kudlička (@jankudlicka)

Soustrast rodině a blízkým vyjádřil i Ptáček. „Určitě nebyla náhoda, že právě od něj pocházela téměř celá česká tyčkařská elita. Budeš chybět, Jirko," uvedl. Zpráva zasáhla i finalistu mistrovství světa i olympijských her Michala Balnera. „Odešel člověk, kamarád, přítel a především trenér, který dokázal mnoha sportovcům splnit svůj atletický sen. Bůh mu žehnej v atletickém nebi. Děkuji, šéfe, za roky, které jsi nám všem dal," uvedl.

Reklama

Související témata: