Hlavní obsah

Česká senzace? Výrazná nejen na dráze. Netradiční cesta se teenagerce vyplácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovka za 11,26? Čtyřicet let v Česku neběžela žádná žena tak rychle! Pouze legendární Jarmila Kratochvílová prolétla stometrovou rovinku rychleji než 19letá Karolína Maňasová. Do loňského roku takřka neznámá dívka, která letos ohromila nevídaným progresem. Kde se vzal?

Foto: Ivana Roháčková

Karolína Maňasová, druhá nejrychlejší Češka historie.

Článek

Katovice (od našeho zpravodaje) ‑ Usadila se v hotelu v Katovicích, kde je při mistrovství Evropy družstev na své první seniorské reprezentační akci a vyprávěla. O své vášní pro atletiku, nuceném odchodu z Krajské atletické akademie, inspiraci kontroverzní americkou sprinterkou i ikonou rapu.

Dívka z Nového Jičína vynikala už na školních závodech. „Běhala jsem šedesátky vždycky s klukama a mnohdy je porážela,“ líčí. Zkoušela i dálku, ale její první trenérka Irena Šádková jí řekla, že může běhat jenom krátce a rychle. „A měla pravdu,“ usmívá se Maňasová.

Rostla v ostravské Krajské atletické akademii, jenže ji začala brzdit zranění, loni neběžela ani jednu stovku. A tak se rozhodla jít svou cestou.

Oslovila Iva Pištěka, bývalého sprintera, který nepůsobí v žádném klubu, ale jako komerční kondiční kouč. Spolupracoval s tenistkami Karolínou Muchovou či Barborou Krejčíkovou, teď se přes Maňasovou vrátil ke svému původnímu sportu. Platí ho rodiče sprinterky a investice se beze zbytku vyplácí.

„Překopali jsme trénink od začátku, udělal se mnou kus práce, má největší zásluhu na mém zlepšení,“ říká Maňasová. „Neskutečně pracovitá holka, všechno směruje do atletiky,“ říká o ní na oplátku trenér.

Foto: Ivana Roháčková

Karolína Maňasová, sprinterská kometa letošní sezony.

O místo v akademii přišla, když neodjela na povinné soustředění. „Nebyla jsem ve stavu, abych mohla dva týdny dvoufázově trénovat. Řekla jsem si, že pojedu po své ose a budu věřit tomu, co chce trenér,“ líčí Maňasová.

Spolu pracovali na zpevnění těla a sprinterské technice. Vyhrála v hale domácí šampionát, na stovce se dostala v českých tabulkách na druhé místo před Taťánu Kocembovou (dnes Netoličkovou). „Známe se, strašně sympatická paní,“ říká sprinterská kometa.

Foto: Ivana Roháčková

Karolína Maňasová a její talisman.

Na dráze ji nepřehlédnete už před startem. Výrazné líčení, extravagantně upravené obočí, nalepené řasy, na krku amulet z egyptské mytologie. „Vím, že jsem výrazná. Ale cítím se v tom dobře,“ vysvětluje.

A tak zhruba 11 sekundám na dráze předchází klidně hodina příprav. Není divu, že k jejím favoritkám patří Sha´Carri Richardsonová, americká sprinterka, která udivuje rychlostí i vizáží: „Líbí se mi, že závodí v tom, v čem se cítí dobře.“

Ve volnu si Maňasová sedne ke stolu a kreslí, ve sluchátkách rap a třeba její oblíbený interpret 2Pac. „Ve svých textech umí vyprávět příběh, do kterého se člověk dokáže vžít. Měl svůj způsob myšlení a nenechal na sebe dolehnout tlak,“ popisuje inspiraci i pro svůj atletický život.

Mimochodem na den, kdy by už zesnulý rapper slavil narozeniny, zaběhla svoji zatím životní stovku, proto za cílem ve Štýrském Hradci následoval pohled do nebe.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.