Hlavní obsah

Čtyři britští atleti prý brali v Keni EPO

Londýn

Britská antidopingová agentura se zabývá obviněním, že čtyři britští atleti užívali během přípravy v Keni krevní doping EPO. S touto informací přišly německá televizní stanice ARD a list The Sunday Times, které pořídily videozáznam skrytou kamerou. Agentura již vyslala do africké země své vyšetřovatele.

Foto: James Ellingworth, ČTK/AP

Zakázané preparáty - ilustrační foto.

Článek

"Zahájili jsme vyšetřování a podnikáme nezbytné kroky, abychom zajistili důkazy," uvedla výkonná ředitelka agentury Nicole Sapsteadová. Jména atletů nebyla zveřejněna. Totožnost minimálně jednoho z nich list The Sunday Times zná a napsal, že již čelil podezření z dopingu.

Britský list a ARD tvrdí, že tři keňští muži - z toho dva doktoři - se jim přiznali, že čtveřici britských atletů ve známém vysokohorském běžeckém středisku Iten poskytli EPO. Dva z Keňanů už údajně zatkla protidrogová policie a čeká je soud.

Keňa čelí v poslední době kritice za nedostatečný boj s dopingem, o startu jejích atletů na olympijských hrách kvůli tomu bude rozhodovat IAAF podobně jako v případě Rusů. Za uplynulé čtyři roky neprošlo dopingovými testy zhruba 40 keňských atletů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.