Hlavní obsah

Dálkařský šampion Manyonga má pozastavenou činnost

Monte Carlo

Bývalý mistr světa ve skoku do dálky Jihoafričan Luvo Manyonga má pozastavenou činnost kvůli porušení antidopingových pravidel o hlášení pobytu. Oznámila to dnes Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Třicetiletému atletovi hrozí dvouletý zákaz startů, který by ho připravil o účast na olympijských hrách v Tokiu, kde má obhajovat stříbrnou medaili z Ria de Janeiro.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Dálkař Luvo Manyonga má kvůli porušení dopingových pravidel pozastavenou činnost.

Článek

Manyonga už za sebou jeden dopingový trest má. V roce 2012 dostal někdejší juniorský světový šampion distanc na 18 měsíců za pozitivní test na metamfetamin (pervitin). Místo závodů tehdy absolvoval odvykací kúru. K rozhodnutí AIU se Manyonga zatím nevyjádřil. V prosinci však v jihoafrických médií uvedl, že po rozchodu s agentem už asi rok netrénuje, protlouká se, jak se dá, a netuší, jak to bude s jeho přípravou na olympiádu.

Životního úspěchu dosáhl v roce 2017, kdy vyhrál mistrovství světa v Londýně. O rok dříve v Riu prohrál boj o olympijské zlato o pouhý centimetr s Američanem Jeffem Hendersonem, který ho překonal v poslední sérii. Manyonga je také držitelem afrického rekordu 865 cm.

Kvůli zmeškaným dopingovým kontrolám nedávno dostal dvouletý distanc mistr světa v běhu na 100 metrů Američan Christian Coleman. Za stejný prohřešek hrozí tresty také světové šampionce na čtvrtce Salvě Ajd Násirové z Bahrajnu, americkému trojskokanovi Omaru Craddockovi či čtvrtkaři Bralonu Taplinovi z Grenady.

Reklama