Hlavní obsah

Devetzíová přijde zpětně o bronzy z MS 2007 a OH v Pekingu

Bývalá řecká trojskokanka Chrysopiyí Devetzíová přijde o bronzové medaile z mistrovství světa 2007 a z olympijských her v roce 2008 v Pekingu. Zpětné prověření jejího vzorku ze světového šampionátu v Ósace totiž odhalilo užití steroidů a Mezinárodní atletická federace IAAF Řekyni zpětně diskvalifikuje na dva roky od srpna 2007 ze všech soutěží.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Kanceláře Světové antidopingové agentury (WADA) v Montrealu. Ilustrační snímek.

Článek

Devetzíová, jež má ve sbírce i olympijské stříbro z Atén 2004, navíc dostala od IAAF za užití stanozololu zpětně i čtyřletý zákaz startů. Pro atletku to však už nic neznamená, protože v roce 2009 ukončila kariéru poté, co dostala dvouletý trest za odmítnutí dopingové kontroly během soustředění na Ukrajině.

Bronz z MS by měl nyní připadnout původně čtvrté Rusce Anně Pjatychové, na olympijských hrách v Pekingu skončila těsně za stupni vítězů Olga Rypakovová z Kazachstánu.

IAAF zároveň kvůli pozitivním výsledkům opakovaných dopingových testů zpětně potrestala ruské vytrvalce Ildara Minšina a Irinu Timofejevovou, žádný z nich se ale na velkých mezinárodních šampionátech na medailové příčky neprosadil.

Americký sprinter Kimmons dostal dvouletý trest

Americký sprinter Trell Kimmons dostal od domácí antidopingové agentury USADA dvouletý zákaz startů. Jednatřicetiletý atlet měl pozitivní test na březnovém národním halovém šampionátu v Portlandu, v jeho vzorku se objevil zakázaný stimulant.

Během vyšetřování případu vyšlo najevo, že Kimmons užil preparát zřejmě nevědomky v potravinovém doplňku. Proti trestu se ale odvolávat nehodlá a distanc, který se zpětně počítá od 14. dubna 2016, přijal.

Kimmons byl před čtyřmi lety členem americké štafety, která získala stříbro na olympijských hrách v Londýně. Po odhalení dopingového prohřešku Tysona Gaye ale stejně jako celý tým o cenný kov přišel.

Reklama