Hlavní obsah

Dopingová kauza ruského výškaře Lysenka skončila u CAS šestiletým trestem

Monte Carlo

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) potrestala ruského výškaře Danila Lysenka za porušení antidopingových pravidel a pokus o podvod šestiletým zákazem startů. Dva roky z trestu dostal podmíněně za to, že uznal vinu a spolupracoval. Čtyřiadvacetiletý atlet, jenž je suspendován od roku 2018, i tak přijde o start na olympijských hrách v Tokiu a rovněž příští rok o mistrovství světa. Vrátit k závodům se může nejdříve v srpnu 2022, šampionát v Eugene 3. srpna skončí.

Foto: Phil Noble, Reuters

Danil Lysenko na snímku z medailí z halového MS 2018.

Článek

Lysenko byl suspendován za neposkytnutí informací o místě svého pobytu a vyhýbání se mimosoutěžní dopingové kontrole. S pomocí vedení ruského atletického svazu se pak pokusil falešnými dokumenty provinění zakrýt. CAS mu za neposkytnutí údajů o pobytu udělil dvouletý trest, čtyři roky dostal Lysenko za podvádění. Za spolupráci s vyšetřovateli, která vedla k obvinění mimo jiné někdejšího šéfa ruské atletiky Dmitrije Šljachtina a dalšího funkcionáře Artura Karamjana, se dočkal podmíněného snížení trestu.

Vicemistrovi světa z roku 2017 Lysenkovi přitom hrozil až osmiletý trest. Jeho kauza vedla k tomu, že Světová atletika pozastavila vloni program udělování neutrálního statusu vybraným ruským atletům s čistým dopingovým rejstříkem. Proces byl obnoven teprve letos v dubnu.

"Rozhodnutí CAS vítáme. Přineslo uzavření vleklé kauzy, která ukázala, jak daleko jsou někteří lidé ochotni kvůli podvádění zajít, ale i to, jak Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) dokáže takové případy vyšetřit. Doufáme, že tento výsledek poslouží jako varování," uvedl šéf AIU Brett Clothier v prohlášení.

Lysenkův trenér Jevgenij Zagorulko přijal už dříve podle AIU čtyřletý trest. Projednávání případu u arbitráže CAS, která měla rozhodnout o tom, zda mu bude část trestu za spolupráci změněna na podmínku, se nedočkal. Letos v dubnu zemřel.

Reklama