Hlavní obsah

Drsná výheň během olympiády? Češi přicházejí i s netradiční vychytávkou

Praha

Vloni vlna extrémních veder zabila v Japonsku přes tři desítky lidí. Jedenáct obětí a na 5000 hospitalizovaných si vysoké teploty vyžádaly i minulý týden. A tak při očekávané připravenosti organizátorů na pořádání olympijských her jsou právě nevyzpytatelné přírodní podmínky tím, na co se česká výprava snaží co nejpečlivěji nachystat.

Foto: Issei Kato, Reuters

Rozprašovače s vodou by měly ochladit návštěvníky her v Tokiu během horkých dnů.

Článek

Za rok se touto dobou budou olympijské hry překlápět do své druhé poloviny, o úspěchu či neúspěchu budou rozhodovat i takové detaily, jako kdo se lépe popasuje s vedrem. Českým receptem jsou například speciální chladicí vesty.

„Naleje se do toho půl litru vody a funguje to. Chladit se těsně před závody je nesmysl, ale v průběhu dne to sportovci využijí převelice, když bude velké vedro,“ říká sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Foto: Issei Kato, Reuters

Vějíře upozorní návštěvníky olympijských her v Tokiu, že léta v Japonsku bývají horká a vlhká.

Nejde o úplnou novinku, oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková si vestu vybavuje už ze svého olympijského debutu v Aténách 2004. „Tam nakonec takové vedro nebylo, ale jako večerní zábava byly ty vesty fajn. Lidem slušely,“ směje se řecké vzpomínce.

Důležitý také bude výběr materiálů pro olympijskou kolekci, na níž se sami sportovci tradičně podílejí. „Máte dva druhy lidí. Jedni chtějí chodit ve funkčních materiálech, druzí v bavlněných tričkách, i ty máme v nabídce,“ ujišťuje Doktor, že tokijská kolekce bude dostatečně široká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Doktor

Haly i prostory v olympijské vesnici budou disponovat klimatizací, ale spoustu času stráví sportovci na cestách. Byť organizátoři tvrdí, že většina sportovišť se nachází do třiceti minut od hlavní olympijské vesnice…

„Tak jednoduché to nebude. Půlhodina to je, když už je člověk pryč z vesnice a dojíždí ke sportovišti,“ připomíná Doktor čas potřebný na jednotlivé vjezdy a kontroly.

Půlhodina stačit nebude

„Budeme se pohybovat po největším městě světa, tak se dají očekávat delší časy dopravy. V docházkové vzdálenosti žádné sportoviště není,“ upozorňuje Doktor. Mimo hlavní vesnici budou bydlet cyklisté, které čekají závody v odlehlejší oblasti Izu, a takřka tradičně i jachtaři.

Připravit se naopak nedá na dalšího strašáka, kterým jsou v seizmicky neklidném Japonsku častá zemětřesení. „Helmami se vybavovat nebudeme,“ pousměje se dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice. „Japonci v tom žijí, vědí, co je třeba a bezpečností prvky v budovách jsou na vysoké úrovni. Stejně nikdo neví, kdy může zemětřesení přijít,“ dodává Doktor.

Reklama

Související témata: